Concertul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, care va fi susţinut în premieră, în data de 8 noiembrie, la Wiener Musikverein, beneficiază de un afiş special, care prezintă elementele unice care definesc Palatul Culturii din Târgu Mureş.
„Mesajul pe care vrem să-l transmitem este tocmai acesta: cultura transilvăneană, română, este transferată către publicul din Austria. Afişul prezintă imaginile din Palatul Culturii, o grafică realizată de un artist internaţional, care surprinde toate elementele care caracterizează acest edificiu. În programul concertului de la Viena figurează lucrări ale compozitorilor George Enescu şi Bela Bartók, precum şi lucrări ale argentinianului Astor Piazzola. Am mers pe George Enescu şi Bela Bartók pentru că ei au fost doi mari prieteni în ceea ce priveşte cultura, dar sunt şi reprezentativi pentru Târgu Mureş. George Enescu a cântat de câteva ori în Târgu Mureş, Bartok la fel şi amândoi au promovat România, până la urmă, prin tot ceea ce au făcut”, a declarat presei, vineri, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară „Iunona”, Ovidiu Maior, organizatorul principal al evenimentului.
Concertul Orchestrei Simfonice din Târgu Mureş de la Wiener Musikverein se derulează în cadrul proiectului de diplomaţie culturală „Spiritul României la Viena” şi s-a născut în urma unei colaborări pe care filarmonica mureşeană o are cu dirijorul Pablo Boggiano.
„Dorim să subliniem acest transfer cultural către Vestul Europei. Ideea a apărut după a şasea ediţie a Balului Palatului de la Târgu Mureş – ultimele patru ediţii fiind dirijate de dirijorul Pablo Boggiano, recunoscut pentru prestaţiile sale la pupitrul unor orchestre renumite din Viena, Paris, Londra, Bratislava, Budapesta sau Buenos Aires, care este stabilit în Viena. Dintr-o discuţie a apărut ideea că noi aducem mereu Viena la Târgu Mureş, prin Pablo şi prin muzica compozitorilor austrieci, dar cum ar fi să facem şi un transfer invers, cultura românească să meargă la Viena. Şi, încet-încet, au pornit demersurile şi suntem astăzi în faza în care, pe 4 aprilie, vom avea o conferinţă de presă la Viena şi un concert la Institutul Cultural Român din Viena. Atât Ambasada, cât şi ICR-ul sunt partenerii noştri instituţionali în proiect. Vor fi două evenimente de promovare a mesajului, a afişului, a partenerilor şi în cadrul acestora patru muzicieni din orchestră vor susţine un concert cu lucrări din Enescu, Bartok şi Piazzola, aranjate special pentru un cvartet, în cadrul acelei conferinţe de presă”, a arătat Ovidiu Maior.
Organizatorul evenimentului a precizat că ecourile de până acum ale viitorului eveniment sunt pozitive, raportate cel puţin la vânzarea tichetelor, în sensul că până acum au fost achiziţionate în jur de 800 de tichete dintr-un total de 1400.
„Avem semnale că mulţi români au cumpărat tichete şi se vor organiza excursii din Târgu Mureş, însă şi publicul din Austria s-a arătat interesat de concert, în special datorită acestui cuplu Enescu-Bartok. Bartok este un compozitor destul de interesant pentru publicul austriac, iar mixul pe care îl facem cu Astor Piazzola, compozitor argentinian, va oferi o diversitate în program foarte, foarte interesantă pentru public. Pablo Boggiano e stabilit de 20 de ani la Viena, e un foarte bun colaborator al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, cu multiple experienţe aici şi cunoaşte foarte bine orchestra, cunoaşte comunitatea şi spiritul acestei comunităţi, ceea ce este foarte important modul în care va dirija această orchestră. Sunt 80 de artişti care vor face deplasarea la Viena, e un număr impresionant de artişti, un număr foarte mare şi din punct de vedere logistic e o provocare. Dar am găsit susţinere la parteneri locali, parteneri naţionali şi parteneri austrieci pentru a duce la bun sfârşit un proiect de genul acesta”, a precizat Ovidiu Maior.
Organizatorii spus că acest concert reprezintă un motiv de mândrie pentru mureşeni, cu atât mai mult cu cât orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, înfiinţată în 1950, va cânta pentru prima dată în capitala muzicii clasice, Viena.
Dirijorul Pablo Boggiano a studiat la Conservatorul Naţional de Muzică „Carlos López Buchardo” din Argentina, apoi la Conservatorul din Viena şi la Helsinki, a debutat la vârsta de 18 ani ca dirijor şi este câştigătorul a numeroase concursuri internaţionale. Lucrează în mod regulat cu Orquesta Sinfónica Nacional şi Orquesta Filarmónica de Buenos Aires del Teatro Colón din Argentina, a condus Orchestra Boréal din Paris, Orchestra Tonkunstler Viena, Sofia Philharmonic Orchestra, Wiener Concert-Verein şi Royal Philharmonic Orchestra din Londra, precum şi orchestre din Budapesta şi Bratislava. AGERPRES