Viceprimarul din Târgu Mureş, Andras Peti, a declarat marţi că, începând cu acest an, municipalitatea va acorda pentru investiţiile noi un ajutor de minimis în valoare de maximum 200.000 de euro prin scutirea firmelor de la plata taxelor şi impozitelor locale timp de trei ani. ‘De la 1 ianuarie a intrat în vigoare schema de ajutor de minimis, care constă într-o facilitate acordată investitorilor, fie ei autohtoni sau străini, care vor să investească în Târgu Mureş. Această facilitate înseamnă scutirea de la plata impozitului local pe teren şi pe clădiri timp de trei ani, la valoarea maximă de 200.000 de euro. Aceasta este suma maximă de care poate beneficia un investitor’, a spus Andras Peti.
El a subliniat că firmele care vor să beneficieze de aceste facilităţi trebuie să îndeplinească o serie de condiţii minime şi anume investiţia să fie nouă, să fie realizată după intrarea în vigoare a acestei scheme, valoarea investiţiei să fie de minimum 500.000 de euro şi să ducă la crearea a cel puţin zece locuri noi de muncă.
Andras Peti a afirmat că această facilitate s-a creat din necesitatea de a atrage investitori şi investiţii noi în oraş şi de a crea noi locuri de muncă. El a spus că schema de ajutor a fost elaborată în strânsă colaborare cu Consiliul Concurenţei şi cu Comisia Comună de la Ministerul Economiei, ce s-au îngrijit ca această hotărâre să respecte concurenţa liberă pe piaţă, să nu denatureze concurenţa şi să asigure facilităţi tuturor investitorilor interesaţi care îndeplinesc criteriile minime. ‘Iniţial hotărârea am gândit-o pe cinci an şi noi am prezumat – pe baza experienţei – fonduri pentru aproximativ 25 astfel de investiţii. Consiliul Concurenţei ne-a informat că la jumătatea acestui an se preconizează modificarea legislaţiei europene în sensul că la identificarea şi definirea categoriei întreprinderii – mică, mijlocie şi mare – se va lua în calcul şi legătura între acţionariatul întreprinderilor, fiind definite ca întreprinderi legate sau asociate, unde proprietatea şi acţionariatul se leagă şi această influenţează categoria întreprinderii. Până la jumătatea anului şi după ce intră în vigoare Directiva Europeană să o adaptăm şi să meargă mai departe timp de cinci ani, aşa cum am precizat de la început’, a subliniat viceprimarul din Târgu Mureş.
Andras Peti a precizat că până în prezent au fost doi investitori care s-au interesat de această facilitate.
AGERPRES