Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, de la înfiinţarea căruia s-au împlinit 51 de ani, este cel mai mare muzeu în aer liber din România şi al doilea ca mărime din Europa. Se întinde pe o suprafaţă de 96 hectare, din care expoziţia propriu-zisă ocupă 42 de hectare. Este în fiecare an îmbogăţită cu minimum patru-cinci monumente.
Situat în rezervaţia naturală ‘Dumbrava Sibiului’, muzeul dispune de un lac şi de peste zece kilometri de alei. Nu reprezintă doar o expoziţie etnografică în aer liber, ci oferă pachete turistice complete. Vizitatorii pot servi o gamă largă de preparate tradiţionale în ambianţa rustică a Cârciumii din Bătrâni, a Hanului Tulgheş şi a Hanului Veştem, acesta din urmă dispunând şi de posibilităţi de cazare. O cameră dublă, cu mic dejun inclus, costă aici 120 de lei. Infrastructura turistică a Muzeului ASTRA a fost îmbogăţită în anul 2007 cu un nou spaţiu de cazare, Hostel Diana (două stele), ce poate găzdui 70 de oaspeţi. În anul 2013 aproximativ 1500 de persoane i-au trecut pragul, iar în perioada ianuarie-iulie 2014 a primit deja 710 turişti. O noapte de cazare la Hostel Diana costă între 30 şi 50 de lei de persoană. Pentru petrecerea într-un mod cât mai plăcut a timpului liber, muzeul oferă posibilitatea unor plimbări cu barca pe lac, cu trăsura sau cu sania. Sala de conferinţe cu toate dotările tehnice necesare, având o capacitate de 120 de locuri, poate fi închiriată la cerere.
În anul 2011, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA a fost cotat în Ghidul Verde Michelin cu cea mai înaltă distincţie: trei stele.
Evenimentele care atrag în Muzeul în aer liber vizitatorii sunt incluse în programul ‘Tezaure Umane Vii’: Olimpiada ‘Meşteşuguri artistice tradiţionale’ (ajunsă în 2014 la cea de-a 19-a ediţie), Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare (la a 12-a ediţie), Târgul Creatorilor Populari din România (ce împlineşte în acest an, treizeci şi unu de ani) şi Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor. Dar mai sunt şi alte evenimente: ‘Târgul Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor’, ‘Ziua Universală a Iei’, ‘Ziua Sugarului’, ‘Târgul de branduri’, etc
Programul de animaţii estivale transpune vizitatorul Muzeului în atmosfera satului tradiţional şi aduce o abordare nouă faţă de valorificarea patrimoniului muzeal, prin intermediul evenimentelor culturale impuse în ultimele decenii în muzeu, în principal prin intermediul programului Tezaure umane vii. Târguri şi ateliere realizate de meşteri populari, spectacole folclorice, animaţii gastronomice la Târgul de Ţară, reprezintă un program estival cu caracter cvasi-permanent ce oferă turiştilor români şi străini posibilitatea de a descoperi tradiţiile româneşti.
Practic, în Muzeul ASTRA te simţi ca într-o Românie în miniatură. România de la ţară. Strategia de dezvoltare pe termen lung a Muzeului ASTRA priveşte reconstituirea peisajului cultural specific din preajma monumentelor, prin conservarea şi cultivarea pomilor fructiferi tradiţionali, a varietăţilor tradiţionale de legume, a cerealelor, a plantelor tehnice şi a florilor.
O altă direcţie de dezvoltare o reprezintă atragerea unor noi categorii de public, apropierea de comunitate, în scopul de a oferi acesteia posibilitatea petrecerii timpului liber în mod creativ. În acest sens, au fost realizate workshopuri privind auditarea şi ameliorarea produselor şi serviciilor turistice, dezvoltarea de planuri de afaceri în domeniul turistic, dar şi un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui Centru pentru Activităţi şi Resurse Regionale în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
La muzeul din Dumbrava Sibiului se desfăşoară în prezent Proiectul ‘Patrimoniu deschis. Creşterea accesibilităţii publicului la valorile multi-etnice din patrimoniul Muzeului ASTRA’, în valoare de peste de 3,5 milioane euro. Proiectul are în vedere un program cultural complex, inclusiv un parteneriat cu ‘MiST – Museum of South Trondelag‘ din Trondheim, Norvegia, ce prevede consolidarea relaţiilor bilaterale prin cercetări comune privind istoria culturală a minorităţilor etnice, reconstrucţia, conservarea şi restaurarea monumentelor reprezentative din Muzeul în aer liber, dezvoltarea şi promovarea unui circuit expoziţional, sub denumirea Calea minorităţilor etnice şi obţinerea unei accesibilităţi fizice sporite prin realizarea unei clădiri noi în Muzeul în aer liber. ‘În ultimii ani, Muzeul ASTRA a cunoscut un aflux tot mai mare de vizitatori, un moment de turnură reprezentându-l anul Capitalei Culturale Europene, când numărul acestora s-a dublat faţă de anul anterior. Din 2008, Muzeul în aer liber s-a situat în mod constant în jurul numărului de 200 000 de vizitatori, fiind cea mai vizitată unitate a instituţiei. Prin numeroasele proiecte internaţionale şi naţionale derulate, prin implicarea constantă în demersurile de promovare a valorilor civilizaţiei tradiţionale la nivel local şi regional, Muzeul ASTRA a devenit un reper esenţial pentru toată lumea’, a explicat Ciprian Ştefan, directorul Muzeului ASTRA cu cea mai vastă colecţie de mori din Europa, peste 30 de mori, unele vechi de aproape două secole şi, ce e mai important, funcţionale.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.