Una dintre cele mai frumoase destinaţii rurale din România, Rimetea, unde funcţionează zeci de pensiuni, a găzduit sâmbătă un eveniment prin care s-a marcat deschiderea sezonului turistic, prilej cu care au fost promovate atracţiile turistice şi gastronomice din zona situată în Masivul Trascău.
Organizat de Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Rimetea, formată din 25 de antreprenori locali, evenimentul a cuprins tururi ghidate prin sat, cu prezentarea principalelor obiective – Biserica Unitariană, Muzeul Etnografic, Moara de apă, degustare de preparate locale, diverse ateliere, chiar şi o „vânătoare de comori”. Cei interesaţi au putut afla mai multe despre modul în care se poate face rafting pe Arieş şi despre traseele care pot fi parcurse cu bicicletele electrice disponibile în comună.
Un alt obiectiv de neratat de iubitorii de drumeţii este Piatra Secuiului, cu o altitudine de 1.128 metri. Cea mai mare parte din ansamblul Pietrei Secuiului este accesibilă doar căţărătorilor profesionişti, dar există şi un traseu turistic bine marcat. Ea este preferată atât de căţărători, cât şi de iubitorii sportului cu parapanta.
Cei care vor să admire de două ori în aceeaşi zi răsăritul soarelui pot face acest lucru la Rimetea, dacă privesc printre două creste ale Pietrei Secuiului, fenomen care poate fi perceput însă doar vara.
Tot pe raza comunei Rimetea, se află cetatea Colţeşti, construită în secolul al XIII-lea, inclusă în „Ruta Cetăţilor”, alături de Sighişoara, Sarmizegetusa, Oradea şi Braşov.
Numai în Rimetea, celălalt sat al comunei fiind Colţeşti, sunt 55 de pensiuni, astfel încât mulţi dintre locuitori trăiesc din turism, fie că deţin afacerea sau sunt angajaţi.
O localitate în care majoritatea populaţiei este de etnie maghiară, Rimetea este un sat-monument, cu case construite în stil neoclasic şi zugrăvite în culoarea albă.
Rimetea a fost prima localitate rurală din România care a fost distinsă, în 1999, de Comisia Europeană cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural şi arhitectonic.
În urmă cu trei secole, Rimetea avea rang de oraş minier. AGERPRES