Profesorul de pian Levente Kovacs, care a reuşit să capaciteze în jur de 50 de copii din oraşele Luduş şi Iernut să studieze pianul şi canto, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în această primăvară îşi va lansa primul album, care va conţine şapte dintre cele mai reuşite compoziţii ale sale. ‘Primul album va apărea în luna martie, sperăm să urmeze şi celelalte. Vreau să asculte cât mai multă lume şi să se bucure de el. Primul album va conţine şapte melodii, titlul albumului este ‘Primavera’, va apărea în primăvară, la sfârşitul lui martie. Printre cele şapte melodii – unele sunt mai vechi, altele mai noi – sunt două melodii de reper, care au avut o priză foarte bună la public ‘Picuri de rouă’ şi ‘Efectul iubirii’, care sper că va fi cântat de mine sau chiar de alţii pe multe scene din ţară. Piesele pur şi simplu vin de undeva’, a afirmat profesorul.
Acesta a spus că inspiraţia pentru una dintre piesele sale cele mai reuşite i-a venit în maşină, în timp ce se deplasa de la Iernut, la Luduş, iar când a ajuns acasă a interpretat-o la pian. ‘Nu este inspirată de absolut nimic, vine de undeva, eu le pun pe note şi le cânt, nu sunt inspirate de nicăieri, pur şi simplu vin de sus, de undeva’, a arătat Levente Kovacs.
În paralel cu activitatea de compoziţie, profesorul Levente Kovacs – în ciuda zonei cu specific rural şi cu o populaţie cu vădite înclinaţii către muzica populară – a reuşit să adune în jurul său în jur de 50 de copii din oraşele Luduş şi Iernut, care învaţă pianul şi canto. ‘Studiez pianul de la vârsta de 5 ani, am făcut foarte mulţi ani cu profesori în particular, după aceea şcoala de muzică, am continuat în Ungaria unde am făcut studiile superioare de pedagogie. Am lucrat în Ungaria 5 ani ca profesor la o şcoală după care m-am întors în ţară şi am început acest proiect la Casa de Cultură din Luduş. De anul trecut, din februarie am început acest proiect şi în Iernut şi până acum pot să spun că avem succes cu copiii. Lucrez cu aproape cu 50 de copii în acest moment’, a subliniat profesorul.
Kovacs a susţinut că a decis să rămână în oraşele Luduş şi Iernut pentru a-i ajuta pe copiii care, deşi îşi doresc să înveţe să cânte la un instrument muzical, nu au posibilitatea de a face naveta în oraşele mari, cum sunt Târgu Mureş sau Cluj Napoca. ‘În oraşele mari sunt profesori, sunt şcoli de muzică şi de obicei cei din oraşele mici sunt dezavantajaţi din acest punct de vedere pentru că trebuie să facă naveta şi e mai greu. De asta ne-am gândit să facem ceva la ei acasă. Se pare că avem un succes extraordinar şi tot mai mulţi copii se înscriu şi sunt în situaţia în care nu mai încap în program. Sper să descoperim cât mai mulţi copii cu talent, până în prezent deja am copii care au trecut prin mâinile mele şi au ajuns la şcoli de muzică sau licee de muzică şi sper să fie cât mai mulţi, să descoperim aceste talente. La Iernut fac şi canto, nu este specialitatea mea de bază dar este foarte apropiată, am studiat şi eu canto cândva, am 11 copii la canto, nişte fete cu voci extraordinare’, a afirmat Levente Kovacs.
Profesorul a subliniat că, spre mirarea sa, a descoperit că elevii săi sunt foarte deschişi către muzica clasică, depun eforturi considerabile pentru a învăţa să cânte la pian, iar mulţi dintre ei sunt foarte talentaţi. ‘Şi eu am crezut că sunt înclinaţi spre muzica populară, dar am descoperit că oamenii sunt foarte deschişi şi foarte mulţi îşi doresc să înveţe la pian sau să cânte. Fiind oraş mic s-a aflat şi au venit foarte mulţi. În aproximativ o lună s-au înscris atâţia copii la Iernut cât am avut în 5 ani la Luduş. Oamenii sunt foarte deschişi, receptivi şi dornici ca să înveţe copiii lor un instrument cum e pianul. Aproape jumătate dintre ei sunt chiar buni. Şi la Luduş am câţiva băieţi şi chiar fete care au perspectivă. Din păcate, la un moment dat, partea mea se încheie. Partea de acasă, munca şi exersatul sunt foarte importante, acolo eu nu pot să fac nimic. Dacă talentul, îndemânarea şi munca de acasă se îmbină, atunci putem obţine rezultate superbe. Am acum o fată la Luduş care se pregăteşte pentru examen la liceul de muzică din Cluj Napoca’, a precizat Kovacs.
Profesorul a spus că pe lângă sprijinul oferit de primării şi de casele de cultură Fabrica de Zahăr din Luduş a donat oraşului un pian performant.
AGERPRES