Trei albume cu fotografii care i-au aparţinut primarului Bernády György, cel care a reuşit, în numai 10 ani, să transforme Târgu Mureşul dintr-un târg de provincie într-un oraş modern, în mandatele sale din perioada 1902 -1912, respectiv 1926 -1929, au fost descoperite în arhiva Bisericii Reformate, iar acum, după restaurare, sunt expuse la Palatul Culturii din Târgu Mureş.
„Albumele foto au fost în grija Parohiei Reformate şi ulterior au fost mutate aici, la expoziţia comemorativă a primarului din Palatul Culturii. Avem aici aceste cutii care conţin albumele foto care au fost primite de primar după finalizarea mandatelor sale şi, având în vedere că el a fost de două ori primar şi o dată deputat de Târgu Mureş la Adunarea Naţională din Budapesta, avem trei albume. Ele conţin toate realizările sale din mandatele respective, dar şi imagini cu colegii săi”, a declarat presei ghidul Palatului Culturii, Jeremias Istvan Bela.
Conform sursei citate, primarul dr Bernády György (1864-1938) şi-a lăsat moştenire, prin testament, mobilierul din biroul personal către Biserica Reformată.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
„Aceste obiecte valoroase au supravieţuit perioadei comuniste, aflându-se şi în prezent în proprietatea aceleiaşi instituţii. Obiectele preluate de la Protopopiatul Reformat Mureş sunt expuse aici din anul 2006. Albumele, probabil, ca şi restul lucrurilor personale ale fostului primar au ajuns în acelaşi timp în grija Bisericii Reformate din Târgu Mureş. Nu se ştia despre existenţa acestor albume, poate şi datorită faptului că majoritatea obiectelor sale au fost ascunse ca să scape de distrugere în cele două Războaie Mondiale. Spre deosebire de aceste albume, majoritatea obiectelor au fost descoperite după anul 2004, iar, ulterior au fost restaurate şi acum sunt expuse aici”, a precizat Jeremias Istvan Bela.
Potrivit acestuia, în mandatele lui Bernády György oraşul a cunoscut o importantă dezvoltare edilitară, economică şi culturală, în acest interval fiind construite două dintre cele mai reprezentative edificii arhitecturale, Palatul Culturii (1911-1913) şi Palatul Administrativ (1905-1907).
„Cred că cea mai importantă cutie este cea care conţine imagini despre primul lui mandat, între 1902 şi 1912, când majoritatea clădirilor deja menţionate au fost construite şi a avut loc urbanizarea oraşului, iar celelalte albume conţin poze mai mult despre viaţa personală a primarului şi activitatea din afara ţării. Sunt peste 100 de fotografii în primul volum, poze vechi, şi cred că partea cea mai interesantă este că dacă le comparăm cu imaginea actuală a Târgu Mureşului, găsim foarte multe locaţii cunoscute de noi, dar totuşi imaginea oraşului apare într-o altă ipostază”, a arătat ghidul.
Potrivit ghidului, al doilea şi al treilea album vizează cariera politică a primarului, având în vedere că a avut două mandate de primar şi unul de deputat de Târgu Mureş în Adunarea Naţională din Budapesta, iar ulterior, în perioada interbelică, a fost ales şi în Parlamentul României.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
De asemenea, în expoziţia permanentă Bernády György a Palatului Culturii din Târgu Mureş a fost expusă şi o colecţie de insigne, de asemenea făcând parte din colecţia personală a primarului, care conţin stemele judeţelor din Imperiul Austro-Ungar.
„Aceste albume şi colecţia de insigne sunt date în custodie Muzeului Judeţean Mureş, deci rămân în proprietatea al Bisericii Reformate. Din păcate, din grijă faţă de poze nu putem deschide în fiecare zi cutiile pentru a arăta fotografiile, însă avem în plan o expoziţie cu Târgu Mureşul vechi din perioada primarului Bernády György”, a precizat Jeremias Istvan Bela.
Pe lângă construirea celor mai reprezentative edificii arhitecturale, Palatul Culturii (1911-1913) şi Palatul Administrativ (1905-1907), în timpul mandatelor lui Bernády György s-au construit trei şcoli primare de stat, casa de copii, Şcoala Superioară de Comerţ (în care funcţionează fosta Universitate „Petru Maior”, acum parte a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie), Gimnaziul Romano Catolic (în care se află acum Colegiul Naţional ‘Unirea’), Şcoala Superioară de Fete (în care funcţionează Colegiul Naţional ‘Alexandru Papiu Ilarian’) şi Serviciul de Gospodărie Comunală (în locul în care astăzi se regăseşte Universitatea ‘Dimitrie Cantemir’), precum şi o şcoală muzicală, o galerie de artă şi o bibliotecă.
Investiţiile respective au început însă cu modernizarea infrastructurii, dezvoltarea distribuţiei şi furnizării energiei electrice, precum şi construirea unui sistem de alimentare cu apă şi canalizare: s-a construit fabrica de cărămidă, s-a modernizat abatorul, s-au asfaltat 117 de străzi, s-au amenajat aleile, parcurile şi pieţele.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Dr Bernády György s-a născut în 10 aprilie 1864, la Beclean, şi a murit în 22 octombrie 1938, la Târgu Mureş. AGERPRES