În 4 mai s-a desfășurat primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, din care doi candidați în totală opoziție au trecut mai departe: primarul general al Bucureștiului Nicușor Dan și președintele partidului AUR George Simion. Haideți să analizăm ce au realizat cei doi candidați până acum și ce planuri are fiecare în caz că va ajunge în Palatul Cotroceni.
George Nicolae Simion
George Simion, naționalistul de extremă dreapta ales de 3.862.761 de români are o viziune antisistem și își dorește transformarea statului în unul izolaționist. Adoptă stilul și atitudinea fostului candidat Călin Georgescu și nu ezită să îl menționeze cu orice oportunitate, declarând de repetate ori că îi va oferi acestuia funcția de prim-ministru. Acesta nu a participat la nici una din cele trei dezbateri prezidențiale și nici la sediul AUR pentru a da declarații în legătură cu victoria sa din primul tur, preferând să comunice aproape doar prin mediul online sau prin scrisori care conțin datele personale ale unor cetățeni care nu au nicio legătură cu el sau partidul AUR. Să vedem care sunt cele mai importante realizări a lui George Simion: în anul 2008 acesta a absolvit în Administrație și Afaceri la Universitatea din București, apoi, 2 ani mai târziu, a absolvit și programul de masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având ca temă de cercetare „Crimele Comunismului”. Activitatea civică și-a început-o încă din anul 2004. Acesta a organizat mai multe manifestări și marșuri unioniste, atât în România cât și în Republica Moldova. În anul 2011 înființează Platforma unionistă Acțiunea 2012, care militează pentru unirea României cu Republica Moldova. Acesta primește prima oară o interdicție de a mai traversa Prutul în 2014, iar un an mai târziu, în 2015, a fost expulzat din Republica Moldova. Republica Moldova nu este singura țară care ia interzis acestuia accesul. În 2024 a mai primit o interdicție, de data aceasta din partea Ucrainei, din cauza activităților sistemice anti-ucrainiene și promovarea ideologiei unioniste. În 2017 înființează „Alianța pentru Centenar”. Între anii 2015-2018 se implică activ în organizarea a sute de acțiuni unioniste. Acesta a candidat independent în 2019 la alegerile pentru Parlamentul European, obținând 116.000 de voturi. În același an a înființat partidul Alianța pentru Unirea României, iar în 2020 a reușit să conducă formațiunea politică în Parlamentul României. În 2020 acesta devine deputat, vicepreședinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, membru al Comisiei comune pentru integrare europeană între Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, membru al Grupului PRO-America, președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Polonă. În 2022 este ales președintele partidului AUR. Acesta a declarat că susține o Europă suverană și consideră că suntem tratați ca inferiori altor țări. De asemenea, el a declarat că România va rămâne în NATO, dar nu ne vom implica în războaie, dar nu precizează cum ne vom păstra neutralitatea într-o astfel de situație. George Simion spune că va opri abuzurile instituțiilor de forță și că v-a dezvălui adevărul despre anularea alegerilor din 2024. Promisiunile vagi sunt însă lipsite de soluții concrete.
Nicușor Dan
Al doilea candidat care s-a calificat în turul 2 este primarul Bucureștiului Nicușor Dan, care a strâns 1.979.767 de voturi. Cea mai mare gafă a campaniei sale este refuzarea publicării listei de donatori pentru campanie așa cum Nicușor a promis. În programul său „România Onestă” susține că România ar trebui să contribuie activ la cooperarea între Uniunea Europeană și Statele Unite, și propune alocarea a 3,5% din PIB pentru Apărare. Acesta a mai declarat că își dorește digitalizarea ANAF și combaterea marii evaziuni fiscale în privința economiei, iar în legătură cu sistemul de sănătate el propune crearea unei strategii naționale de investiții în sănătate pe 10 ani. Acesta mai insistă și pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi și modificarea Codului Electoral pentru a reduce numărul necesar de semnături pentru candidaturile la Președenție și propune mărirea numărului de parlamentari reprezentativi diaspora. Încă nu a propus niciun prim-ministru, dar are un profil în minte. În anii 1987 și 1988 a câștigat premiul I la Olimpiada Internațională de Matematică, în 1992 a absolvit Facultatea de Matematică, Universitatea București și a plecat din țară pentru a-și urma studiile la Paris. Acolo a fost student la Ecole Normale Superieure, absolvind în anul 1995, a urmat de asemenea un Masterat de matematică la Universitatea Paris 11 în anul 1993 și un doctorat în matematică la Universitatea Paris 13 în anul 1998. Apoi a revenit în România, unde au urmat 18 ani în care a fost cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române, între anii 1998 și 2016. Activitatea civică și-a început-o în 2000 când a înființat Asociația Tinerii pentru Acțiune Civică și a ocupat funcția de președinte fondator timp de 5 ani. În același timp (2000-2006), Nicușor Dan a fost director executiv și fondator la Școala Normală Superioară București. În anul 2007 a devenit membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza și Elaborarea Politicilor din Domeniile Educației și Cercetării din România, dar a rămas doar până în 2008, an în care a devenit Președinte fondator și vicepreședinte al Asociației Salvați Bucureștiul, unul dintre cele mai cunoscute ONG-uri din România în dezvoltarea urbană și protejarea patrimoniului. Acesta a candidat la Primăria Bucureștiului de 2 ori fără succes, în 2016 a devenit Deputat în Parlamentul României, iar între 2015 și 2017 a ocupat funcția de Președinte fondator Uniunea Salvați Bucureștiul, devenit Uniunea Salvați România (USR). În anul 2020 a fost ales în funcția de primar general al Bucureștiului, urmând să fie reales în anul 2024.