„Este un mit faptul că unele femei nu au lapte pentru copiii lor!”
În urmă cu puțin timp, s-a deschis la Târgu Mureș ceea ce pentru multe mămici mureșene părea doar un vis, și anume CENTRUL DE SĂNĂTATE PENTRU PĂRINȚI ȘI COPII, un proiect al Alexandrei Lațcu, medic pediatru și persoană remarcabilă nominalizată la premiile TOYP 2017. Acesta este și primul cabinet de consultații în alăptare din Tîrgu Mureș și un centru de educație pre și postnatală.
Citiți în continuare ce spune dr. Alexandra Lațcu, medic rezident pediatru, fondator al Asociației My Happy Family, despre problemele proaspeților părinți și care sunt cele mai frecvente probleme în alăptare…
Citiți în continuare ce spune dr. Alexandra Lațcu, medic rezident pediatru, fondator al Asociației My Happy Family, despre problemele proaspeților părinți și care sunt cele mai frecvente probleme în alăptare…
Rep.: De unde ideea unui CENTRUL DE SĂNĂTATE PENTRU PĂRINȚI ȘI COPII?
Alexandra Lațcu: Lucrând în sistemul medical, în specialitatea pediatrie, din cauza accesului dificil al părinților la informații corecte, ca de exemplu: afecțiuni datorate greșelilor de alimentație, accidente apărute în casă, prezentarea în serviciul de urgență pentru probleme minore, alimentația frecventă cu lapte praf a copiilor și numărul tot mai mare de mame care nasc prin cezariană. Am identificat această nevoie la nivelul populației târgumureșene și ulterior m-am gândit cum aș putea rezolva această problemă. Rezultatele unui studiu realizat la nivel național ne-au demonstrat că părinții care au participat la cursuri de informare pe anumite teme de educație perinatală sunt mult mai bine pregătiți pentru venirea unui nou membru în familie, mamele alăptează o perioadă mai lungă de timp și fac față mult mai ușor provocărilor apărute în primii doi ani după nașterea copilului. În plus, dacă până acum alăptarea nu era un subiect de mare interes, studiile la nivel mondial din ultimii ani ne demonstrează importanța laptelui de mamă și beneficiile extraordinare pe care le are asupra sănătății copilului. Aceste rezultate, împreună cu exemplul altor asociații din țară orientate spre aceleași obiective, m-au motivat să trec la următorul pas, acela de a pune în practică toate ideile înșirate pe hârtie timp de doi ani și să înființez un loc unde părinții pot beneficia de toate informațiile și suportul de care au nevoie pentru a lua cele mai bune decizii atunci când vine vorba de sănătatea familiei.
Rep.: Care sunt problemele pe care le întâmpină părinții (copiii)?
Alexandra Lațcu: România este una dintre țările din Europa cu cea mai crescută rată a nașterilor prin operație cezariană (aproximativ 50%) și cu o rată scăzută a alăptării exclusive până la 6 luni (29%) și toate acestea sunt cauzate, în mare parte, din lipsa de informare asupra beneficiilor aduse de nașterea naturală și alăptare. Din cauza unor deficiențe ale sistemului medical, cu supraaglomerarea spitalelor și timpul limitat al medicilor, de cele mai multe ori părinții pleacă din spital/ de la medic cu o listă de medicamente și prea puține sfaturi legate de menținerea sănătății și prevenirea bolilor.
Tinerii părinți întâmpină diferite provocări pe care, de multe ori, nu știu cum să le gestioneze și ulterior lucrurile devin mai complicate. Dau câteva exemple:
- dificultățile în alăptarea copilului pot provoca probleme atât mamei (ragade, mastită), copilului (agitație, stagnare ponderală, plâns frecvent), cât și vieții de cuplu (depresia mamei, insomnii și certuri în cuplu);
- nepregătirea mamei pentru tot procesul nașterii se poate asocia cu complicații, intervenții inutile și amintirea unei experiențe traumatice a nașterii;
- necunoașterea unor principii de bază ale alimentației copilului pot duce la diferite probleme de sănătate: anemie, obezitate, înec cu bucăți de alimente;
- lipsa intervențiilor la primele semne de boală în copilărie pot duce la agravarea simptomelor și apariția complicațiilor.
Rep.: Care sunt problemele în alăptare cele mai des întâlnite?
Alexandra Lațcu: Cele mai multe mămici se confruntă cu probleme în atașarea copilului la sân și ne spun frecvent că „copilul nu suge” sau „nu se satură cu laptele meu”. Aceste probleme creează durere, disconfort și oboseala mamei, iar existența în zilele noastre a unei game variate de alternative artificiale la face pe mame să renunțe ușor la alăptare. Sunt probleme firești apărute pe parcursul alăptării, dar o mamă informată va știi cum să le gestioneze, iar cu ajutorul unui consultant în alăptare poate depăși momentele dificile.
Rep.: Este o realitate sau un mit faptul că unele femei nu au lapte pentru copiii lor? Care este cauza pentru care o femeie nu poate avea lapte?
Alexandra Lațcu: Este un mit! Doar 2% dintre mame au/pot avea o problemă de sănătate din cauza căruia să nu secrete suficient lapte. Restul de 98% dintre femei pot alăpta dacă au informaţii corecte şi sprijin. Cauzele de lactație insuficientă pot fi cauze primare (hipotiroidism, sindromul ovarelor polichistice, hipoplazie mamară, diabet, obezitate, anemie, chirurgie mamară, mastită severă etc.) care pot fi rezolvate prin tratamentul bolii de bază atunci când se poate și cauze secundare care au de-a face mai mult cu bebelușul, relația lui cu mama imediat după naștere, relația cu sânul și probleme medicale ale bebelușului, care pot duce la o stimulare ineficientă a sânului, deci la o lactație insuficientă.
Rep.: Ce presupune Cabinetul de consultații în alăptare din Târgu Mureș și centrul de educație pre- și postnatală?
Alexandra Lațcu: La cabinetul de consultații în alăptare, mămicile găsesc sprijin specializat de la consilieri în alăptare. Scopul nostru este să le încurajăm pe acele mame care întâmpină dificultate în alăptarea bebelușului, iar prin identificarea motivelor reale să încercăm să le oferim soluții și sprijin pas cu pas. În aceeași locație aproape zilnic de la ora 18 avem câte un curs pe o anumită tema de interes pentru părinți legată fie de perioada sarcinii, de pregătirea pentru naștere sau îngrijirea copilului (alăptare, diversificare, bolile copilăriei, prim ajutor). Dimineața mămicile sunt așteptate la diferite programe de relaxare și gimnastică (yoga, masajul bebelușului, gimnastica de reeducare perineală). În fiecare lună avem întâlniri de socializare unde părinții, atât femei însărcinate, cât și mămici și tătici se întâlnesc pentru a schimba experiențe cu alți părinți. Pe viitor, vom încerca să abordam teme de parenting și relaționarea în familie pentru a ne asigura și de abordarea sănătății sufletului.
- Cine poate participa la cursurile și întâlnirile de educație pre și post-natală?
Alexandra Lațcu: La întâlnirile și cursurile noastre pot participa viitori părinți, părinți, bunici, bone, educatoare și oricine este implicat în îngrijirea copiilor.
- De ce considerați că e util un astfel de centru?
Alexandra Lațcu: Deciziile pe care părinții le iau pe parcursul sarcinii și în primii doi ani de viață ai copilului îi pot influența sănătatea pentru toată viața. Acesta este motivul pentru care informațiile sunt prețioase în această perioadă și este important ca părinții să poată lua decizii informate privind sănătatea copiilor. Majoritatea grijilor pe care părinții și le fac apar din cauza faptului că se simt nepregătiți pentru această etapă. Să fii părinte este o experiență minunată atunci când ești pregătit pentru fiecare etapă de dezvoltare a copilului. Prin acțiunile desfășurate în cadrul acestui proiect, My Happy Family, ne dorim să informăm cât mai mulți părinți în ceea ce privește obiceiurile sănătoase, să ne implicăm în promovarea alăptării, a nașterii naturale, astfel încât să creăm o comunitate de părinți informați și totodată să îmbunătățim anumite lacune ale sistemului medical. Ne puteți urmări activitatea și pe pagina noastră de facebook www.facebook.com/Asociatiamyhappyfamily
A consemnat A.D.