Creșterea infectărilor în Europa poate să îngrijoreze numai dacă un număr crescut de cazuri COVID se va cupla și cu un număr mai mare de spitalizări, a spus ministrul sănătății, Alexandru Rafila, la RFI.
Ministrul sănătății a menționat că decizia de ridicare bruscă a tuturor restricțiilor în România nu i-a aparținut și a precizat: „Am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul”.
„În primul rând, trebuie să clarificăm că nu Ministerul Sănătății a decis acest lucru, a fost o decizie a Guvernului României de a nu mai prelungi starea de alertă, iar consecința încetării stării de alertă a fost și anularea acestor restricții, care au funcționat pe durata stării de alertă. Noi, din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esențiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecției cu noul coronavirus”, a afirmat Alexandru Rafila.
Și a continuat: „Chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm totuși câteva mii de cazuri înregistrate zilnic, nu sunt puține și până această transmitere comunitară nu încetează, atunci, în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleași, respectiv utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, evitarea aglomerațiilor, igiena individuală”.
Ministrul a precizat că și-ar fi dorit o relaxare graduală a restricțiilor, dar decizia a fost luată la nivelul Guvernului. „Probabil s-a bazat pe o analiză, nu știu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situația, ne-o asumăm cu toții”, a afirmat el. Eu am expus aceste argumente chiar cu o săptămână înainte de ridicarea stării de alertă și am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este niciun fel de problemă, lucrurile sunt așa cum le cunoaștem cu toții. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila: „Mie îmi pare bine că ne-am reîntors la viața normală, important este să o facem cu precauție, cu responsabilitate, încât să nu punem în vreun fel în pericol sănătatea publică și să asistăm la o creștere a numărului de cazuri internate în spitale”, a mai precizat Rafila.
România a ieşit pe 9 martie din starea de alertă, ceea ce înseamnă că nicio restricție anti-COVID nu va mai fi valabilă. Astfel, masca de protecție nu mai este obligatorie în niciun loc, accesul în centrele comerciale este permis fără certificat verde, iar formularul PLF nu mai este necesar la intrarea în țară. Totuși, Alexandru Rafila a subliniat că ministerul va recomanda „cu tărie” mai multe măsuri, chiar dacă acestea nu vor mai fi obligatorii. Este vorba despre purtarea măștii în spațiile deschise aglomerate, în transportul în comun și în școli, dar și evitarea spațiilor aglomerate, indiferent că sunt închise sau deschise, pentru a evita creșterea cazurilor COVID.
Citeşte întreaga ştire: Alexandru Rafila: Un eventual val șase COVID se poate discuta doar din toamnă