Cum ar sunt conservele și fructele uscate, au o durată lungă de valabilitate și nu necesită refrigerare pentru a nu le strica. În schimb, acestea pot fi depozitate la temperatura camerei, cum ar fi într-o cămară sau dulap. Alimentele neperisabile sunt esențiale în situații de urgență și sunt favorizate de organizațiile caritabile care hrănesc sau oferă alimente persoanelor care se confruntă fără adăpost sau nesiguranță alimentară.Deși unele alimente precum pastele cu sos în cutie și brânza sunt ambalate cu conservanți și alte ingrediente nesănătoase, există si câteva alimente nutritive neperisabile.
Iată 11 dintre cele mai sănătoase alimente neperisabile.
Fructe și legume uscate. Deși majoritatea fructelor și legumelor proaspete au o durată scurtă de valabilitate, produsele uscate sunt considerate neperisabile. Când se păstrează corect, majoritatea fructelor uscate pot fi păstrate în condiții de siguranță la temperatura camerei până la 1 an, iar legumele uscate pot fi păstrate aproximativ jumătate din acest timp. Puteți alege dintr-o varietate de fructe și legume uscate, inclusiv fructe de pădure uscate, mere, roșii și morcovi. Puteți utiliza, de asemenea, un deshidrator sau cuptor pentru a vă face propriile fructe și legume uscate. Vidatul ambalajului poate ajuta la prevenirea stricării.Fructele uscate și legumele pot fi savurate ca o gustare sau adăugate in smoothie/budinci. În plus, legumele uscate pot fi rehidratate adăugându-le la supe sau tocanite dacă nu sunt disponibile proaspete.
Conserve de pește și carne.Peștele proaspăt și carnea ambalată sunt foarte perisabile. Conservele pot fi păstrate în condiții de siguranță fără refrigerare pentru perioade îndelungate – până la 5 ani la temperatura camerei.
Cerealele integrale precum ovăzul, orezul și orzul au o durată de viață mult mai lungă decât alte surse populare, dar perisabile, ca de exemplu surse de carbohidrați precum pâinea, făcându-le o alegere inteligentă pentru păstrarea alimentelor pe termen lung.De exemplu, orezul brun poate fi păstrat la 10–21 ℃ până la 3 luni. Se pot adăuga aceste cereale în supe, salate și caserole, făcându-le un ingredient versatil neperisabil. În plus, consumul de cereale integrale poate reduce riscul de diabet de tip 2, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.
Conservede legume și fructe. Conserva a fost folosită de mult timp pentru a prelungi perioada de valabilitate a alimentelor perisabile, inclusiv fructe și legume.Căldura folosită în timpul preparării conservei ucide microorganisme potențial dăunătoare, iar sigiliul caracteristic al alimentelor din conservă împiedică bacteriile noi să strice conținutul.Perioada de valabilitate a conservelor de fructe și legume depinde de tipul de produs.De exemplu, conservele cu conținut scăzut de acid, inclusiv cartofi, morcovi, sfeclă și spanac, durează 2-5 ani la temperatura camerei.Pe de altă parte, fructele bogate în acid, precum grapefruit, mere, piersici, fructe de pădure și ananas durează doar 12-18 luni. Același lucru este valabil și pentru legumele ambalate în oțet, cum ar fi usturoiul, salata germană de cartofi și alte legume murate.Când faceți cumpărăturile, alegeți fructe ambalate în apă sau suc de fructe 100%, mai degrabă decât sirop care conține zahăr și optați pentru conserve cu conținut scăzut de sodiu ori de câte ori este posibil.Dacă sunteți pricepuți în bucătărie, luați în considerare conservele acasă folosind legume și fructe cumpărate din magazin sau din grădină. Dacă nu știți cum, puteți consulta numeroase cărți sau tutoriale online.
Unturile de nuci sunt cremoase, bogate în nutrienți și delicioase.Deși temperaturile de depozitare pot afecta durata de valabilitate, untul de arahide comercial păstrează până la 9 luni la temperatura camerei. Untul de arahide natural, care nu conține conservanți, durează până la 3 luni la10 ℃ și doar o lună la o temperatură de 25 ℃. Untul de migdale păstrează până la 1 an la temperatura camerei, în timp ce untul de caju menține până la 3 luni. Unturile de nuci sunt o sursă bogată de grăsimi sănătoase, proteine, vitamine, minerale și compuși vegetali puternici, inclusiv antioxidanți fenolici, care sunt compuși care vă protejează corpul de stresul oxidativ și de deteriorarea moleculelor instabile numite radicali liberi. Borcanele cu unt de nuci pot fi depozitate în cămară, în timp ce pachete mai mici pot fi luate în rucsac sau în camping pentru o gustare pe felii de fructe.
Conservarea cărnii este o practică folosită din cele mai vechi timpuri pentru a nu se strica sursele de proteine. Mai exact, sărarea si uscarea într-o soluție de sare, apoi deshidratarea acesteia. În timpul procesării se folosesc uneori conservanți, arome și alți aditivi.Multe tipuri de mezeluri sunt disponibile, inclusiv carne de vită, somon, pui. Există chiar și alternative la delicatese pe bază de plante, făcute din nucă de cocos, banană și jackfruit. Acestea fiind spuse, rețineți că aceste alternative nu sunt echivalente din punct de vedere nutritiv cu cele pe bază de carne.Prosciuttocrudo din comerț poate fi păstrat în siguranță în cămară până la 1 an, deși se recomandă depozitarea la temperatura camerei timp de maximum 2 luni.
Uscarea prin congelare.Procesul de bază al produselor alimentare de uscare prin congelare a fost cunoscut de vechii peruvian Incașii din Anzi. Uscarea prin înghețare sau liofilizare, este sublimare / eliminarea conținutului de apă din alimente congelate. Deshidratarea are loc sub vid, cu produsul vegetal / animal congelat solid în timpul procesului. Contracția este eliminată sau redusă la minimum, iar un rezultat de conservare aproape perfectă.Alimentele uscate congelate și mâncarea uscată gheață sunt pregătite pentru păstrare pe termen lung – unele produse având o garanție de gust de 30 de ani.
Laptele in ambalaj aseptic și stabil și laptele vegetal. În timp ce laptele proaspăt și unele alternative vegetale precum migdale și lapte de nucă de cocos trebuie să fie refrigerate, laptele in ambalaj asepticși multe variante vegetale sunt făcute pentru a se menține la temperatura camerei.Laptele stabil sau inambalaj aseptic este procesat și ambalat diferit de laptele obișnuit, deoarece este încălzit la temperaturi mai ridicate și ambalat în containere sterile. Un studiu a constatat că laptele în ambalaj asepticare o durată de valabilitate de până la 9 luni atunci când este păstrat la 4–20 ℃. Băuturile pe bază de plante precum laptele de soia ambalate în materiale flexibile, inclusiv plastic, hârtie și aluminiu, durează în mod similar până la 10 luni, în timp ce conservele de lapte de cocos mențin până la 5 ani la temperatura camerei .
Nucile și semințele sunt bogate în nutrienți și stabile pe raft, ceea ce le face ca produsele alimentare să nu fie perisabile.
Fasole uscate și conserve. Cu o durată de valabilitate îndelungată și conținut ridicat de nutrienți, fasolea uscată și conservele sunt alegeri inteligente neperisabile. Boabele de conserve se pot păstra la temperatura camerei timp de 2-5 ani, în timp ce fasolele uscate pot dura 10 sau mai mulți ani, în funcție de ambalaj. De fapt, un studiu a constatat că fasolea pinto păstrată până la 30 de ani a fost considerată comestibilă de 80% dintre persoanele aflate pe un panou de utilizare a alimentelor de urgență. Fasolea este o sursă excelentă de fibre, proteine pe bază de plante, magneziu, vitamine B, mangan, fier, fosfor, zinc și cupru.
Nutriționist, Carmina Stroia
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.