Ambasadorul Elveţiei în ţara noastră, Jean-Hubert Lebet, a declarat joi, la Sighişoara, în deschiderea celei de-a XX-a ediţii a ‘Academiei Sighişoara’, ce se va derula până în 14 august, că aceasta este aniversarea unei aventuri extraordinare, care i se datorează atât violonistului Alexandru Gavrilovici, cât şi investitorilor elveţieni din România.
‘Se întâmplă de 20 de ani ca acest festival, care este şi academie, şi festival, are loc (…) Este a XX-a ediţie a unei aventuri extraordinare. Pentru a 20-a oară, Alexandru Gavrilovici împreună cu echipa a creat acest eveniment. Graţie unei echipe de sponsori din Elveţia (investitori privaţi elveţieni din România – n.r.) s-a putut organiza anul jubiliar al acestei ediţii’, a declarat Jean-Hubert Lebet.
Ambasadorul Elveţiei, care participă pentru a treia oară la Festivalul ‘Academia Sighişoara’, a spus că acest gen de festivaluri sunt foarte populare în ţara sa şi sunt organizate în staţiuni foarte cunoscute, iar astfel contribuie la întregirea unui turism de calitate.
Părintele ‘Academiei Sighişoara’, Alexandru Gavrilovici, a precizat că acest tip de concerte care au loc în cadrul manifestării se fac în plan academic şi se adresează unui segment aparte, care în Elveţia funcţionează foarte bine, iar acestea ar putea fi o şansă pentru Sighişoara ca acest element să aducă şi în plan material rezultate.
Gavrilovici a afirmat că ‘Academia’ a încolţit în Sighişoara, în 1993, când s-a reîntors în ţară, şi împreună cu rudele sale a dezvoltat ‘un vis’. ‘Am mers să creăm o punte de legătură, o punte de contact, între muzicienii din străinătate, din Vest şi în special din Elveţia, şi cei din România pe care niciodată nu am uitat să îi apreciez’, a spus Alexandru Gavrilovici.
‘Acest proiect al nostru a început să aibă o dinamică proprie, de la an la an s-au adunat straturi, cum creşte o perlă. Cu acest jubileu poate că îl putem numi o perlă mică, în perla Transilvaniei. Sunt mai multe aspecte, în afară de cel social. Rămâne cunoscut drumul unui student român în străinătate, pentru a primi educaţie. Costă mult, familiile nu au posibilitatea. De aceea, ne-am gândit să scurtăm acest drumuri să şi dea o mai mare încredere în sine a tineretului din România care sunt extraordinar de talentaţi, dar problema conexiunii… De la an la an s-a dezvoltat, profesori din Japonia, SUA, Elveţia s-au oferit voluntar să vină aici. Totul a început şi a rămas pe baze idealiste. Cei care au înţeles menirea şi sensul de ctitorie a acestei acţiuni s-au alăturat şi au participat cu entuziasm. O conformare este faptul că foarte mulţi din aceşti profesori doresc să revină şi au revenit. În felul acesta se creează un sentiment de şcoală şi de apartenenţă la ceva, la Sighişoara şi la valorile României’, a declarat violonistul Alexandru Gavrilovici.
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, prezent la deschiderea ‘Academiei Sighişoara’, a apreciat efortul şi devotamentul organizatorilor manifestării, i-a mulţumit ambasadorului Elveţiei pentru implicarea sa în organizarea festivalului din Sighişoara, însă a ţinut să sublinieze că statul nu poate susţine toate evenimentele culturale.
‘Sunt onorat, pe de o parte, şi bucuros, pe de cealaltă parte, să mă aflu aici. De asemenea, îi sunt recunoscător domnului ambasador că m-a invitat. Venind aici, nu sunt un elev al academiei, sunt cineva care descoperă şi e un privilegiu pentru mine. Bucuria vine cu titlu personal – fără să fiu expert în muzică – întotdeauna este o plăcere pentru mine să particip la un eveniment muzical. Dar bucuria este instituţională. Nu vă ascund că în calitate de ministru al Culturii o bună parte din activitatea mea se iroseşte în conversaţii cu entităţi, persoane – adeseori mânate de cele mai bune intenţii – care doresc să monteze evenimente culturale, fiecare cu dorinţa ca acest eveniment să se desfăşoare pe durată lungă (…) Şi evident vor s-o facă cu bani publici, vin la Ministerul Culturii să fie sprijiniţi. Constat adesea o supravieţuire şi constat cu amărăciune, la nivelul mentalităţilor, a defunctului regim, în care sigur cultura era integral apanajul statului, partidului, şi orice eveniment, gest, act, acţiune culturală era finanţată sau nu era, dacă nu se încadra în macheta culturii şi educaţiei socialiste. De aceea, vă spun că sunt extraordinar de bucuros când văd evenimente culturale – îndrăznesc să spun procese culturale, pentru că suntem la 20 de ani – care sunt născute din societatea civilă, sunt integral purtate de voinţa, talentul pasiunea energia celor care le gândesc, le iniţiază, le animă’, a declarat Daniel Barbu.
Dată fiind aniversarea Zilei Naţionale a Elveţiei, ministrul Culturii a ţinut să sublinieze că toţi sunt fericiţi că există o Elveţie în lume. ‘Trebuie să îi fim recunoscători domnului ambasador că celebrează Ziua Naţională la Sighişoara’, a adăugat Daniel Barbu.
Cu ocazia Zilei Naţionale a Elveţiei, ambasadorul Jean-Hubert Lebet a organizat la Sighişoara o expoziţie de artă elveţiană, realizată de trei artişti în Turnul Fierarilor şi a oferit o recepţie.
Festivalul ‘Academia Sighişoara’ va cuprinde 15 concerte în patru locaţii diferite ale Cetăţii Medievale Sighişoara: Sala Festivă a Primăriei Sighişoara, Biserica Mănăstirii, Sinagogă şi Turnul Fierarilor.
Eposul muzical intitulat ‘Drakool’, compus de elveţianul Daniel Schnyder, va fi prezentat în premieră mondială în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului ‘Academia Sighişoara’, care se va desfăşura în perioada 1-14 august, în Cetatea Medievală.
Spectacolul ‘Drakool’ va fi prezentat în premieră mondială în data de 9 august, de la ora 20:00, în cadrul Spectacolului de Gală de la Sala Primăriei Sighişoara, alături de alte lucrări ale cunoscutului compozitor.
De asemenea, la a XX-a ediţie a Festivalului ‘Academia Sighişoara’, în data de 3 august, va fi prezentată în primă audiţie lucrarea ‘Intermezzo pentru contrabas solo’ a compozitorului Arpad Konczei, interpretat de Botond Kostyak din Viena.AGERPRES