Ambasadorul Republicii Belarus în România, Andrei Grinkevich, a declarat vineri, la Târgu Mureş, după întrevederea avută cu prefectul judeţului, Lucian Goga, că nu sunt cunoscute de către cetăţenii din Belarus şi din România realităţile exacte din cele două ţări, că au fost identificate elemente pentru o posibilă cooperare şi că anul trecut comerţul bilateral a crescut cu 22%.
‘Am identificat elemente pentru o posibilă cooperare. Industria este un domeniu în care am remarcat că există o cooperare, am putea să extindem această cooperare (…) Astăzi, cetăţenii din Belarus şi din România nu cunosc exact realităţile din cele două ţări. De asemenea, cooperarea internaţională ar putea deveni unul din punctele forte ale parteneriatului nostru (…) Cooperarea bilaterală este destul de bună în domeniul comercial, comparativ cu alte ţări pe care ţara noastră le are. România este pe locul 10 din punct de vedere al cooperării, dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Anul trecut comerţul bilateral a crescut cu 22%. Având în vedere că Belarus produce toată gama de echipamente agricole, judeţul Mureş ar putea deveni un centru de asamblare a diverselor părţi ale echipamentelor agricole, nu doar pentru România, ci şi pentru statele membre ale UE. Putem încerca să producem fertilizanţi mai complecşi, potenţialul Mureşului şi al Belarusului este foarte mare în acest domeniu, al chimiei şi al industriei chimice. De asemenea, judeţul Mureş produce o cantitate mare de carne şi produse agricole existând posibilitatea extinderii exporturilor înspre Belarus’, a arătat ambasadorul.
Potrivit diplomatului, tractoarele sub licenţă Belarus care sunt produse la IRUM Reghin, în judeţul Mureş, sunt vândute nu doar în România, ci şi în alte ţări ale Uniunii Europene şi că această cooperare ar putea fi extinsă în agricultură, industria chimică şi în educaţie.
‘Am putea extinde această cooperare în domeniul agricol – ştiu că această regiune este faimoasă din acest punct de vedere – şi am putea găsi o serie de domenii, începând cu exportul de produse alimentare româneşti, continuând cu conlucrarea între firme. Am putea extinde cooperarea în domeniul industriei chimice, în medicină. Apropo, avem câteva companii din Belarus şi din România care şi-au arătat interesul de a avea o colaborare, dar judeţul Mureş ar putea să fie centrul de cooperare între ţările noastre. Educaţia şi schimburile de studenţi şi profesori cred că ar fi un domeniu în care cooperarea poate fi dezvoltată, operaţiuni ştiinţifice comune, pentru că această regiune este foarte cunoscută pentru o serie de domenii ştiinţifice şi, de asemenea, în domeniul turismului şi al culturii’, a subliniat ambasadorul Andrei Grinkevich.
Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a precizat că i-a prezentat ambasadorului Andrei Grinkevich oportunităţile pe care judeţul le poate oferi într-un viitor parteneriat.
‘Am prezentat pe scurt judeţul Mureş şi oportunităţile pe care judeţul le poate oferi într-un viitor parteneriat, excelenţa sa s-a arătat încântat de oportunităţile pe care le oferă judeţul. Consider că a fost o discuţie extrem de aplicată, domnul ambasador mi-a făcut invitaţia de a conduce o delegaţie a mediului de afaceri şi a mediului academic din judeţul Mureş în Belarus. Am fost de acord amândoi că Belarus şi România se cunosc foarte puţin. Urmează să stabilim paşii următori, colaborare în domeniul universitar, economic şi aşa mai departe. A fost o discuţie aplicată, urmează să stabilim paşii. Eu am prezentat oportunităţile, domnia sa a fost extrem de interesat’, a afirmat prefectul Goga. AGERPRES