Echipele de control mixte, constituite la ordinul prefectului, care au verificat staţiile de carburanţi şi GPL din Harghita, după explozia de la Crevedia, au aplicat amenzi de peste 1,3 milioane de lei, a informat, luni, Instituţia Prefectului.
Potrivit sursei citate, cele opt instituţii implicate în acţiunea de control au efectuat verificări separate, pe linia lor de competenţă, „pentru identificarea tuturor problemelor existente la nivelul instituţiilor publice şi operatorilor economici care depozitează transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanţi, lubrifianţi şi produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL)”.
Au fost verificate 113 entităţi, dintre care „58 staţii mixte de alimentare cu carburanţi, două service-uri şi spălătorii auto care deţin rezervoare GPL, un utilizator GPL cu skid, (unitate modulară de suprafaţă de alimentare GPL pentru autovehicule), trei skid-uri în conservare, un furnizor de butelii de gaz, un distribuitor GPL, 42 utilizatori mic vrac (rezervoare de stocare GPL sub 5.000 mc) şi cinci utilizatori care deţin mic vracuri în conservare”.
În informarea Instituţiei Prefectului se precizează că au fost identificate mai multe nereguli, de la lipsa autorizaţiei la incendiu sau a autorizaţiei de mediu, neconectarea unora dintre obiective la un dispecerat de intervenţie sau lipsa pazei fizice, până la exploatarea instalaţiilor în condiţii de suprasolicitare sau lipsa paratrăsnetelor.
Acţiunea de control a celor opt instituţii a cuprins 407 controale, din care 373 la operatorii economici, 27 la mijloacele de transport ale operatorilor în domeniu, şapte la instituţiile publice, fiind constatate 432 de deficienţe.
Au fost aplicate 99 de amenzi, in valoare totală de peste 1,3 milioane lei şi a fost întocmit un dosar penal, mai precizează sursa citată.
„La finalul acţiunii de control (…), membrii comisiei, în funcţie de atribuţiile legale, au aplicat un număr de 268 sancţiuni contravenţionale, respectiv 99 amenzi (cuantumul celei mai mici amenzi a fost de 300 lei, iar maximul a fost de 50.000 lei) în valoare totală de 1.363.701 de lei şi 169 avertismente. Comisiile au dispus totodată şi un număr de 398 măsuri de remediere a deficienţelor. S-a întocmit un dosar penal întocmit de Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, cercetările urmând a fi continuate de unitatea de parchet competentă, (pentru efectuarea fără autorizaţie a activităţilor privitoare la punerea în funcţiune, autorizarea de funcţionare, admiterea funcţionării, verificarea tehnică în utilizare, repararea, întreţinerea, exploatarea sau modificarea instalaţiilor ori echipamentelor.)”, se arată în finalul informării transmise de Instituţia Prefectului. AGERPRES