În cursul zilei de vineri 3 aprilie, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, însoțiți de jandarmi și poliţişti locali, cu sprijinul forțelor apărării naționale au organizat și executat, pe raza municipiului Târgu Mureș, activități pentru verificarea modului de respectare a reglementărilor legale instituite în această perioadă a stării de urgenţă.
Astfel, în intervalul 09.00-11.00, au fost constituite mai multe dispozitive de ordine și siguranță publică şi puncte de verificare,pe raza municipiului Târgu Mureș, iar forțele de ordine au acționat pentru aplicarea măsurilor stabilite prin ordonanţele militare adoptate, scopul activităților fiind prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19 și totodată combaterea criminalităţii sub toate formele ei.
În trafic, au fost oprite și verificate cu privire la temeinicia motivului ieșirii din locuință peste 1335 de persoane și au fost controlate peste 1150 de autovehicule.
Urmare a neregulilor constatate, oamenii legii au aplicat 9 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare privind circulația pe drumurile publice, valoarea totală a acestora fiind de peste 18.000 lei.
În același interval de referință, polițiștii Secției de Poliție Rurală nr.4 Ungheni, împreună cu polițiști din cadrul I.P.J. Mureș, au acționat de asemenea, în sistem integrat, pe raza comunei Cristești, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică, în vederea prevenirii și limitării răspândirii Covid-19.
În urma activităților desfășurate, au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 23.000 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență.
Au fost controlate în trafic peste 275 de autovehicule și legitimate peste 185 de persoane.
Majoritatea celor sancționați, însă, la Târgu-Mureș sunt cetățenii care, de regulă, nu plătesc nici o amendă, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș consilierul primarului Municipiului Târgu-Mureș, Claudiu Maior:
(Contravaloarea amenzilor trebuie să intre în bugetul local – n.r) dar eu mai degrabă m-aș referi la faptul că n-o să le plătească. Știți la cine mă refer aici, la cetățenii de etnie romă care oricâte amenzi le-ai da, nu le vor plăti. Din păcate, aici este un vid de legislație. Noi dăm amenzi dar ele nu vor fi încasate. În proporție de 99,9% sunt cetățeni de etnie romă care au primit amenzi dar, repet, ele nu vor fi încasate. Sper ca în cel mai scurt timp să vină o reglementare din partea Guvernului să vedem cum putem să-i sancționăm și în alt fel.
În cadrul activităților mai sus menționate, au fost angrenați peste 90 de polițiști și polițiști locali, jandarmi și militari.
Astfel de acțiuni vor fi executate în mod permanent, în scopul prevenirii răspândirii infecției cu virusul Covid-19, cât și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.
Pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi vă rugăm să rămâneți acasă și doar în situații excepționale, prevăzute de lege, să părăsiți locuința! anunță Poliția.