Amenzi mai mari, consfiscarea mașinilor, prime pentru capturarea de droguri
Amenzi mai mari, consfiscarea mașinilor, prime pentru capturarea de droguri

Amenzi mai mari, consfiscarea mașinilor, prime pentru capturarea de droguri

Miercuri, chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în cadrulMinisterului Afacerilor Interne a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă propunerile de modificări legislative pe care le au polițiștii în vederea creșterii siguranței rutiere, combaterii traficului și consumului de droguri.
La capitolul siguranță rutieră măsurile prospuse pachetul de măsuri prezentat prevede consolidarea parteneriatului cu cetăţenii care surprind abateri grave în trafic cu mijloacele proprii de înregistrare, modificări în ceea ce priveşte confiscarea autovehiculelor, extinderea obligativităţii testării antidrog/alcool, în trafic, de către poliţist şi eliminarea posibilităţii aplicării avertismentului pentru contravenţii cu o gravitate ridicată, cum ar fi conducerea sub influenţa alcoolului.
Totodată, sunt clarificate situaţiile şi procedurile de imobilizare şi ridicare a vehiculelor, astfel încât, în situaţia în care conducătorul auto este depistat în trafic sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, să nu mai existe riscul generării unei stări de pericol, prin lăsarea la acel moment a vehiculului sub controlul său.
Se propune, de asemenea, recalcularea punctului de amendă, la valoarea de astăzi a salariului minim brut pe economie, ceea ce înseamnă, spre exemplu, o creştere a acestuia de la 145 de lei la 165 de lei, în contextul noului salariu minim aplicabil de la începutul anului 2024 În ceea ce privește traficul de droguri, măsurile propuse sunt: – înăsprirea condiţiilor în care un infractor poate beneficia de reducerea pedepselor, – eliminarea posibilităţii condamnării cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor de trafic de droguri, – incriminarea unor noi fapte referitoare la publicitatea drogurilor, – instituirea unor noi circumstanţe agravante referitoare la deţinerea de droguri în spaţii publice în care au acces tinerii şi copiii.
În plus, se propune acordarea de bonificaţii poliţiştilor, pentru capturarea unor cantităţi semnificative de droguri, substanţe interzise, arme şi muniţii, indisponibilizarea unor sume mari de bani, precum şi denunţarea unor fapte de corupţie. Astfel, în funcţie de criteriile stabilite, poliţistul poate primi 5% din valoarea cumulată, dar nu mai mult de 20 de salarii medii, respectiv 3 salarii medii brute pe economie, în situaţia denunţării unor fapte de corupţie.
 Iar rezultatele se văd, IPJ MUreș a trimis recent un comunicat:

UPDATE: CERCETAȚI PENTRU INTRODUCEREA ÎN ȚARĂ DE DROGURI DE RISC ȘI DEȚINERE DE DROGURI DE MARE RISC

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, la data de 26 septembrie a.c., de către polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în două cauze penale, 3 persoane au fost reținute pentru trafic de droguri de mare risc, deținere, fără drept de droguri de mare risc, în vederea consumului propriu și efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Totodată, polițiștii au descoperit și ridicat aproximativ 1,360 de kilograme de drog de mare risc (3-CMC, cunoscut generic sub denumirea cristal), 10 grame de canabis, 2 grindere, 2 telefoane mobile, 250 de euro și 2.200 de lei.

În cursul zilei de ieri, 27 septembrie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Mureș a dispus arestarea preventivă a bănuiților, pentru 30 de zile.

Reamintim că, în prima cauză, având ca obiect infracțiunile de introducere în țară de droguri de risc și trafic de droguri de risc, s-a reținut că, în perioada aprilie – septembrie 2023, două persoane bănuite, cu sprijinul altor persoane, ar fi introdus în țară, prin intermediul unor firme de transport, droguri de risc (canabis), disimulate în colete, în scopul vânzării către alți dealeri, cu 30 de lei pentru un gram.

În cea de a doua cauză, privind săvârșirea infracțiunilor trafic de droguri de mare risc, deținere, fără drept de droguri de mare risc, în vederea consumului propriu și efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, cercetările au vizat mai multe persoane bănuite care, în perioada aprilie – septembrie 2023, ar fi deținut, atât pentru consum propriu, cât și în vederea comercializării, cantități de droguri de mare risc și substanțe cu efect psihoactiv.

Audierile au fost desfășurate la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Harghita.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.