Între comunitatea locală din Târgu Mureș si Azomureș există o relație de aproape 60 de ani, cu bune și cu rele. Azomureș a fost pentru mulți dintre târgumureșeni un loc de muncă stabil, pentru profesionștii în chimie a fost un excelent mediu de afirmare, dar a reprezentat, din păcate, și o problemă pentru mediul înconjurător în perioadele în care și legile în acest domeniu erau mult mai permisive.
Situația s-a schimbat însă în vremurile pe care le trăim, iar rezultatele sunt vizibile. Ameropa, compania elvețiană care a cumpărat Azomureș în 2012, s-a ținut de cuvânt și a realizat investițiile pe care le-a anunțat. Au fost modernizate o parte din instalațiile din combinat, iar coroborat cu înăsprirea legislației de mediu, rezultatele înregistrate sunt absolut spectaculoase. Emisiile de amoniac și pulberi au fost reduse foarte mult datorită investițiilor, iar calitatea apelor evacuate a crescut considerabil grație noii stații de epurare a apelor industriale construite la Cristești. Contextul mondial de reducere a activităților poluante va determina Azomureș să investească și mai mult pe viitor, să schimbe tehnologii și să asigure funcționarea în deplină siguranță a platformei.
Dincolo de aspectele de mediu, supuse acum unei legislații foarte stricte, Azomureș trebuie analizat din perspectiva economică. Este unul dintre cei mai mari consumatori de gaz metan, pe care îl utilizează pentru a produce îngrășăminte pentru agricultură. 50% din îngrășămintele folosite de fermierii români sunt produse la Târgu Mureș, diferența fiind asigurată din import. Este o industrie care produce valoare adăugată pe un lanț economic impresionant, scopul final fiind asigurarea hranei pentru populație.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.