Amenzi pentru braconaj piscicol în Mureș. La Brâncovenești personalul AJVPS a fost agresat
Amenzi pentru braconaj piscicol în Mureș. La Brâncovenești personalul AJVPS a fost agresat

Amenzi pentru braconaj piscicol în Mureș. La Brâncovenești personalul AJVPS a fost agresat

În perioada 18–21 aprilie 2025, personalul angajat al AJVPS Mureș, împreună cu reprezentanți ai Jandarmeriei și ai Poliției, au desfășurat acțiuni de prevenire și combatere a braconajului piscicol în mai multe zone de pescuit din județ: râul Mureș (în zonele Vălenii de Mureș, Brâncovenești, Reghin, Ideciu de Sus, Ideciu de Jos, Petelea, Tg. Mureș, Sânmărghita, Dileu, Cipău, Iernut, Lechința, Dateș), râul Târnava Mare (zona Sighișoara-Albești) și pe lacul de acumulare Bezid.

În cadrul acțiunilor, au fost aplicate următoarele sancțiuni:

– cinci sancțiuni contravenționale pentru pescuit în perioada de prohibiție – valoare totală: 30.000 lei;

– o sancțiune contravențională pentru pescuit fără permis valabil – 1.000 lei;

– cinci sancțiuni cu avertisment;

– o sancțiune internă conform Regulamentului propriu al asociației – suspendarea dreptului de practicare a pescuitului și reținerea carnetului de membru pescar;

Menționăm faptul că, potrivit Legii nr. 176/2024, Art. 54 lit. h), pescuitul în perioada de prohibiție constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 6.000 și 10.000 lei, precum și cu reținerea și suspendarea permisului pe o durată de 120 de zile.

În contextul acestor acțiuni, a fost semnalat și un incident grav (agresiune fizică) în zona Brâncovenești, unde persoane suspectate de activități ilegale pe linie de pescuit au devenit violente. Cazul a fost preluat de autoritățile competente, fiind în desfășurare cercetări sub coordonarea Poliției.

AJVPS Mureș va continua activitățile de patrulare și control alături de instituțiile abilitate, pentru a asigura respectarea legislației și protejarea resurselor piscicole.

Facem apel la respectarea legislației în vigoare și a Regulamenului propriu.

Practicarea pescuitului responsabil contribuie la protejarea echilibrului natural și a resursei acvatice vii.