În perioada 16-19 decembrie, între orele 18 și 20, 12 persoane cunoscute reghinenilor, oameni care lucrează în masa-media sau în instituții culturale și interpreți îndrăgiți vor fi chelneri, pentru două ore, într-un club din Reghin. Ei vor încerca să se descurce cât mai bine în această ipostază pentru a putea primi bacșișuri multe și consistente, banii urmând să ajungă la o tânără din Reghin care în urmă cu câteva săptămâni a fost diagnosticată cu o boală necruțătoare.
Mobilizarea
Fondul Comunitar Reghin a reușit să mobilizeze tinerii din oraș într-o acțiune de strângere de fonduri fără precedent.
Mii de reghineni s-au arătat solidari cu Nora Chifor, o doctoriță de 33 de ani din Reghin, care a aflat că suferă de leucemie mieloblastică acută. Prietenii ei, care nu sunt puțini s-au organizat imediat și au cerut ajutor și altora. Mass-media din Reghin a fost prima care a sărit să îl ofere.
În foarte scurt timp, s-au realizat două clipuri care momentan sunt difuzate de cele două televiziuni reghinene și postate pe toate rețelele de socializare unde sunt distribuite de foarte multe persoane. Astfel, vestea nefericită a bolii tinerei Nora Chifor a ajuns chiar și în Statele Unite și Canada, de unde o mulțime de prieteni și cunoștințe din listele distribuitorilor au decis să se implice în promovarea cauzei.
Activități la Reghin și Tîrgu-Mureș
La Tîrgu-Mureș cazul este sprijinit de către Rotary E-Club ,,Renașterea” și Centrul de Promovare și Asistență al Întreprinderilor Mici și Mijlocii Mureș. Până la această oră au fost instalate cutii speciale în 7 amplasamente din oraș, inscripționate sugestiv, în care reghinenii aflați la cumpărături sau relaxare pot depune orice sumă de ani. De asemenea, au fost programate diferite evenimente atât la Reghin, cât și la Tîrgu-Mureș. Unul dintre ele este și cel despre care un comunicat de presă al Fondului Comunitar Reghin face următoarele precizări: ,,… După ce veți servi o cafea, un ceai sau altele, chelnerii vă vor povesti cazul Norei și vă vor încuraja să lăsați bacșiș care va deveni donație pentru Nora. Încurajăm clienții să se limiteze la o ședere de maxim 30 de minute”.
Vor servi la mese…
…în seara zilei de 16 decembrie, Ioan Conțiu, Sorin Pantea, Melania Branea și echipa YouthBank Mureș.
Vor urma, în 17 decembrie, Ovidiu Ilisan, Marcela German, Emeșe Ardelean (DaReghinTv și Punctul), apoi Ghiță Zileriu, Andreea Milășan, Simina Cota, în 18 decembrie (DaReghinTv), iar echipa de la Gliga Tv, respectiv Dora Patron, Alexandra Cotoi, Crina Laszlo, Noemi Curticăpean în data de 18 decembrie.
Pentru zilele 22 și 23 decembrie același club din strada Mihai Viteazu (Dogma) va organiza un târg cu produse de sezon, banii obținuți având aceeași destinație. produse.
Activitățile destinate campaniei se vor derula și în timpul sărbătorilor, pe perioada ,,colindatului”. Astfel, membrii unui grup de inițiativă din Reghin, care merg în fiecare an la colindat pentru a strânge fonduri destinate copiilor săraci, anul acesta o vor face pentru sănătatea Norei.
Apoi, imediat după anul nou, în luna ianuarie se pregătește la Reghin și un concert caritabil în același scop.
Puțini donatori compatibili
Unul dintre coordonatorii campaniei, Ștefan Molnar, a declarat că pe lângă mobilizarea în vederea obținerii banilor pentru transplantul Norei, se impune și găsirea unui donator de măduvă.
Se pare că, în lume există la ora actuală doar 45 de donatori compatibili din totalul celor înscriși. Procedura de găsire a donatorului a fost deja începută de către personalul medical de la Spitalul Universitar Bocage, Dijon, unde tânăra este internată.
Ștefan Molnar spune că în ceea ce privește România, sunt înscriși doar 3.000 de posibili donatori de celule stem, pe când în Germania numărul lor este de trei milioane. De aceea, campania de ajutorare a Norei aduce în discuție și problema lipsei de donatori în România. Celulele stem se pot dona în toată lumea și pot salva vieți. În consecință, se intenționează organizarea unor flash-moburi în mai multe orașe din țară pentru a se mediatiza necesitatea donării.
Planul responsabililor campaniei este acela de a continua și după operația Norei. Tinerii reghineni își doresc să constituie un fond de rezervă care poate fi necesar unei alte persoane bolnave.
În urmă cu câteva săptămâni…
…tânăra Nora Chifor a plecat spre Franța împreună cu iubitul ei, pe un drum pe care îl pregătea de doi ani, pentru a-și profesa meseria de medic stomatolog. Cei doi au plănuit să o ia ,,de la zero” împreună, într-un loc mai prietenos cu medicii decât cel de acasă. La scurt timp după ce s-au instalat în zona Bourgogne starea de sănătate a tinerei s-a înrăutățit progresiv și a ajuns, după mai multe vizite pe la medici și spitale, să afle că suferă de leucemie mieloblastică acută. Singura şansă în cazul unui asemenea diagnostic este un transplant de măduvă, intervenție care costă circa 200.000 de euro și care trebuie făcut în februarie 2014.
Emeșe Ardelean