Poliția Română și Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică ne avertizează să fim atenți la ce mesaje primim pe telefon.
Mai ales dacă ni se cere să accesam, link-uri sau să oferim date bancare. Astfel de atacuri nu sunt noi.
Din datele Poliției, anul trecut, peste 400 de suspecți au fost trimiși în judecată pentru 1.230 de infracțiuni informatice.
Scenariul fraudulos pe care l-au gândit de data asta infractorii cibernetici îi vizează mai ales pe cei care au comandat ceva online.
Aceștia primesc un SMS în care sunt anunțați că adresa lor a fost introdusă greșită, iar pachetul urmează să fie returnat dacă nu actualizează imediat adresa.
Panica și graba sunt ingredientele cheie pe care mizează atacatorii astfel încât victimele să nu cerceteze cu atenție cine le-a trimis mesajul.
Majoritatea companiilor de curierat au avertizat clienții despre înșelătoria prin SMS care s-a răspândit nu doar la noi, dar în toată Europa.
Ca să nu deveniți victime, înainte să accesați un link căutați adresa respectivă pe internet. Dacă aveți un program antivirus valabil instalat, veți fi avertizat de pericol.
În alte atacuri investigate acum de polițiști, infractorii au copiat site-urile unor bănci sau instituții publice și le cereau victimelor să le dea date bancare sau să instaleze aplicații spion.
Nu uitați să raportați atacurile la numărul de urgență 1911 sau pe site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică. Astfel înșelătoriile vor fi oprite înainte să facă noi victime.
Sursa: Pro TV