ANAF rivalizează cu SRI la colectarea informațiilor
ANAF rivalizează cu SRI la colectarea informațiilor

ANAF rivalizează cu SRI la colectarea informațiilor

„Care credeți că este cea mai digitalizată instituție din România? Experții OECD care ne evaluează țara în vederea aderării spun că cea mai digitalizată instituție din România este ANAF. Surpriză! Acum înțelegem cu toții toate E-urile care ne-au fost impuse anii trecuți: e-Factura, e-TVA, e-Transport, e-Sigiliu”, a afirmat Alina Andrei.

Prin aceste platforme, spune ea, ANAF colectează o cantitate uriașă de informații despre afacerile noastre.

„În momentul de față, ANAF este cea mai puternică instituție din România din punct de vedere al informațiilor colectate. E mai puternică decât SRI”, a explicat reprezentanta Cabot Transfer Pricing.

Ce face ANAF cu toate aceste informații?

„Le folosește ca să evalueze riscul fiscal și, conform unui raport al instituției, pentru a face analize predictive. Deci la nivelul ANAF sunt niște domni și doamne care pe baza informațiilor colectate, monitorizează taxele care urmează a fi încasate la bugetul de Stat, identifică asimetriile din economie și, de asemenea, evaluează nivelul taxelor care urmează a fi încasate și emite recomandări atunci când nivelul taxelor a scăzut ori sunt probleme pe partea de încasări”, a mai arătat Alina Andrei. 

O creștere a cifrei de afaceri a fost considerată criteriu de risc pentru ANAF, care a declanșat inspecția fiscală”, povestea Alina Andrei.

Atunci când a pregătit dosarul, a identificat și alte riscuri fiscale, precum contracte de închiriere cu titlu gratuit (coșmarul consultanților fiscali).

Morala, spune ea, este că „deși noi credem că nu avem niciun risc, există peste 150 de indicatori care ne pot aduce inspecția fiscală”.

„Sunt ceva mai puțini pe partea de prețuri de transfer, dar chiar și-așa, sunt indicatori care vă pot aduce inspecția fiscală. ANAF spune că acești indicatori nu vor fi niciodată făcuți publici pentru că, altfel, firmele ar putea să le ocolească. Întrebarea noastră: cum poți să ocolești peste 150 de indicatori de risc? E imposibil!”, afirmă Alina Andrei.

După publicarea articolului „Antreprenori sunați de ANAF să se prezinte la inspecție: unii închid telefonul, crezând că e o glumă / Problema verificării documentare”, mulți consultanți fiscali și contabili au spus că firmele cu care colaborează s-au trezit cu inspecții, deși sunt profitabile și cu plata impozitelor și taxelor la zi.

Cunoaștem indicatorii pe risc pe prețurile de transfer. Îi cunoaștem din chestionarul de risc pe care inspectorii îl dau contribuabilului înainte să înceapă inspecția fiscală. Contribuabilii ni-i dau nouă. Inspectorii ne-au spus: Chestionarul ăsta nu trebuia niciodată să ajungă la voi.

Păi, contribuabilul ni-l dă nouă să-l completăm.

Pierderea din exploatare rămâne primul indicator de risc în ceea ce privește prețurile de transfer. Dacă aveți pierderi din exploatare și aveți tranzacții cu persoanele afiliate, probabil veți primi o inspecție fiscală pe partea de prețuri de transfer.

Ce alți indicatori de risc pot să atragă o inspecție pe prețuri de transfer

Alți indicatori de risc care pot să atragă o inspecție pe prețuri de transfer, potrivit Alinei Andrei:

  • Depunerea cu întârziere a declarațiilor fiscale
  • Plata cu întârziere a impozitelor
  • Depunerea de rectificativă la impozitul pe profit

Sumele de recuperat de la bugetul de Stat (dacă am TVA de rambursat sau alte taxe, probabil Fiscul îmi va solicita și dosarul de prețuri de transfer).

Citeste articolul complet