Conform unei analize ZF, traficul pe aeroportul din Sibiu s-a majorat cu 31%, iar în Iaşi cu 16%.
Traficul de pasageri de pe cele 17 aeroporturi din ţară a urcat în prima jumătate a anului la 10,7 milioane de oameni, în creştere cu aproape 8% faţă de perioada similară a anului precedent, arată datele de la Asociaţia Aeroporturilor din România.
Principalele motoare de creştere au fost aeroporturile din Sibiu şi Iaşi care au consemnat creşteri de 31,5% respectiv 16,8%. De altfel, aeroportul din Iaşi merge cu paşi rapizi spre poziţia a treia de pe podium, în condiţiile în care terminalul din Timişoara continuă să piardă din clienţi. Aeroportul din Iaşi a ajuns în primul semestru la 617.000 de pasageri, iar cel din Timişoara este la circa 100.000 de pasageri distanţă. Aeroporturile din provincie au început să atragă tot mai mulţi pasageri în ultimii ani, odată cu extinderea companiilor low-cost. Însă, „euforia“ low-cost vine la pachet şi cu anumite dezavantaje.
De exemplu, de pe aeroportul din Timişoara companiile low-cost Ryanair şi Blue Air şi-au restrâns activitatea, ba chiar Blue Air şi-a retras zborurile, iar acest lucru se vede în evoluţia traficului de pasageri. Pe de altă parte, pe aeroportul din Cluj traficul se menţine pe creştere, deşi procentul este de doar 3%. Sunt însă şi aeroporturi cu creşteri procentuale spectaculoase, însă care au pornit de la un nivel mic.
De exemplu, aeroportul Maramureş a crescut de la 6 pasageri în primul semestru din 2018 la peste 12.700 de pasageri în prima jumătate a anului în condiţiile în care până în a doua parte a anului trecut, aeroportul a fost în proces de modernizare.
Creşteri importante s-au înregistrat şi în cadrul aeroportului Târgu-Mureş, care s-a redeschis anul trecut. Majorarea traficului din acest an vine ca o continuare a trendului început în urmă cu câţiva ani. În 2018 traficul de pe cele 17 aeroporturi din ţară s-a majorat cu peste 7% faţă de anul precedent, până la 21,8 milioane de oameni, arată datele de la Asociaţia Aeroporturilor din România (AAR).
Primele cinci aeroporturi din ţară reprezintă circa 92% din traficul total, arată calculele ZF.