De aproximativ două săptămâni aproximativ 7.000 de tîrgumureşeni nu mai primesc apă caldă fiindcă societatea de termoficare E-Star Mureş Energy nu şi-a primit banii de la Primărie şi astfel nu-şi poate nici ea respecta obligaţiile, au anunţat reprezentanţii E-Star. Acum un an săptămânalul Punctul preconiza că preluarea centralelor de cartier de la Energomur ar fi o afacere imobiliară pentru că firma ungară plănuiește să intre în posesia centralelor de cartier pe care să le dărâme şi să construiască apoi în locul lor clădiri care să fie valorificate la preţuri mult superioare. A venit momentul ca această afacere imobiliară să fie implementată sau problema apei calde este una datorată într-adevăr lipsei fondurilor…?
Cum a început totul?
Societatea ungară E-Star Mureş Energy a preluat de la fostul operator Energomur 15 centrale termice. Din zona de concesiune fac parte centralele din cartierele Unirii, Budai Nagy Antal, centralele 1, 2, 3, 4 din Dâmbul Pietros, centralele 1, 3, 4, 5, 6, 7 din cartierul Tudor, centralele 1 și 2 din Mureșeni precum și centrala care deservește Școala Generală Nr.12. Până de curând, sistemul de distribuție pe 4 țevi alimenta cu energie termică pentru încălzire și apă caldă menajeră aproximativ 7.000 de consumatori casnici și 32 de instituții publice. În vederea menținerii eficienței serviciului, în cele 15 centrale termice funcţionau 53 de cazane. La început firma avea în plan ca cele 15 centrale termice preluate de la fostul operator să fie interconectate în 6 centrale, ceea ce ar permite o alimentare mult mai rentabilă și mai eficientă decât înainte. De asemenea, pentru a implementa un proiect durabil și eficient, pe lângă dezvoltările ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice societatea dorea să se bazeze din ce în ce mai mult pe surse de energie regenerabile.
În următorii doi ani, după preluare, societatea își propunea o investiție în valoare de 13,5 milioane de euro la Tîrgu-Mureș. Ca parte a investiției, E-Star a pus în funcțiune în mai 2011 o nouă instalație de încălzire care să asigure confortul Secției de Neonatologie al Spitalului Clinic Județean Mureș. Societatea a montat de asemenea unități de cogenerare cu motoare cu gaz în centralele termice de capacitate mai mare și a efectuat lucrări de reabilitare pe sistemul de distribuție.
Standby
Societatea care furnizează agent termic, E-Star Mureș Energy, nu mai furnizează apă caldă consumatorilor de aprov două săptămâni, după ce E.On a sistat gazul la centralele termice luate în concesiune de firma E-Star. Compania de furnizare a agentului termic are un contract de concesiune a centralelor termice încheiat cu Primăria Tîrgu-Mureș, care înregistrează datorii de aproximativ 3,4 milioane de lei, acumulate în ultimele șase luni, reprezentând subvenția și facturile la apa caldă și încălzire pentru instituțiile publice. Astfel, E-Star a acumulat la furnizorul de gaz datorii de 3,9 milioane de lei. În plus, E-Star a arătat că a înregistrat pierderi de peste două milioane de euro, din cauza încălcării contractului de către reprezentanţii municipalităţii.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii de E-Star ,,societatea va suspenda pentru o perioadă nedeterminată furnizarea energiei termice pentru încălzire şi apă caldă în municipiul Tîrgu-Mureş. În lunile trecute, societatea E-Star nu şi-a putut onora obligaţiile de plată către furnizorul de gaz EOn, motiv pentru care compania de gaze va închide, în cursul zilei de astăzi (miercuri, 13 iunie – n.r.), robinetele pe conductele ce deservesc cu gaz centralele termice. Pe parcursul acestui an, societatea noastră a întâmpinat dificultăţi în a-şi achita restanţele acumulate, din cauza faptului că în anul 2012 Primăria municipiului Târgu Mureş nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul de concesiune: nu a plătit subvenţia la energie termică şi nu a achitat nici contravaloarea consumului total de energie termică al clădirilor aflate în subordinea Primăriei”.
Primăria Tîrgu-Mureș a început în această perioadă să chestioneze consumatorii în legătură cu sistemul centralizat și dacă vor să mai rămână racordați. Concluziile vor fi prezentate în următoarele zile, în cadrul unor discuții ce vor fi purtate între administrația publică locală și firma E-Star care furnizează apa caldă și încălzirea în sistem centralizat.
Astfel, în zilele următoare se va stabili care va fi soarta celor 7.000 de consumatori care au rămas racordați la sistemul de termie. Momentan, primarul Dorin Florea a refuzat să comenteze problema apei calde, răspunzând scurt: ,,Apa caldă va veni când va veni”.
Speranţă?
O speranţă vine din partea noului viceprimar al oraşului, Ionela Ciotlăuș (USL) care promite rezolvarea problemei apei calde. Ciotlăuș a declarat, după ce a fost aleasă de consilierii locali în funcția de viceprimar, că apa caldă este prima problemă de care se va preocupa: ,,Cred că este o problemă foarte importantă a apei. Unul din primele lucruri pe care le voi face în calitatea mea de viceprimar este să mă preocup ca nimeni din Tîrgu-Mureș, astăzi, 2012, să nu mai suferim din cauza lipsei apei calde”. Acum totul depinde de determinarea noului viceprimar, dar şi de colaborarea cu primarul, care momentan este membru al altui partid. Oricum Ciotlăuş are sprijinul Consiliului Local Tîrgu-Mureș, majoritatea fiind formată din USL și UDMR; însă Ciotlăuș este convinsă că ApMS va colabora în Consiliu: ,,Trebuie să existe o majoritate în Consiliul Local Tîrgu-Mureș. Sunt convinsă că și ApMS sau fostul PD-L va colabora cu noi și că nu va fi cazul să avem doar o coaliție UDMR –USL”, a declarat Ionela Ciotlăuș. Oricum, dacă varianta afacerii imobiliare pe teren fostelor centrale de cartier va deveni o realitate, tîrgumureşenii vor fi nevoiţi să găsească noi metode de a-şi încălzi apa şi apartamentele.
Vasile Dancea