Apa minerală, aţa de cusut sau paleţii de lemn se numără printre cele mai exportate mărfuri din judeţul Harghita în primul semestru al acestui an, operaţiunile de export fiind mai scăzute decât cele de import, arată un raport al Biroului Vamal Harghita, prezentat luni la şedinţa Colegiului Prefectural.
Potrivit sursei citate, în primele şase luni ale lui 2023 s-au înregistrat 1.641 operaţiuni vamale, din care 659 de operaţiuni de export şi 982 operaţiuni de import.
Raportul Biroului Vamal de Interior Harghita arată că printre cele mai exportate mărfuri din judeţ se numără aţa de cusut sau diferite fire, care au ajuns în Republica Moldova, Algeria, Serbia, Turcia şi Ucraina, precum şi apa minerală, exportată în Canada, Israel, Kuweit sau Regatul Unit.
De asemenea, în Norvegia, Elveţia, Republica Moldova sau Serbia au ajuns paleţi de lemn, în vreme ce în Turcia sau Ucraina s-au exportat sfori împletite.
Valoarea mărfurilor exportate în semestrul întâi al anului 2023 a fost de circa 88,6 milioane lei.
În ceea ce priveşte cele 982 operaţiuni vamale de import, acestea au o valoare de aproximativ 129,6 milioane de lei.
S-au importat cărbune din lemn, cherestea răşinoase, placaje din lemn, pal brut sau pal melaminat, din Ucraina, dar şi diferite fire şi aţă de cusut, din China, Turcia, India, Indonezia, Vietnam sau Thailanda.
În judeţ au ajuns aparate electronice, articole din uz casnic, articole de îmbrăcăminte, articole de ornament, din China, în vreme ce din Elveţia s-au importat autoturisme, motociclete, maşini agricole sau diferite articole de mobilier.
Referitor la activităţile vamale la oficiile poştale, s-au primit 87 de colete şi au fost expediate 174, valoarea sumelor încasate fiind de aproape 17.000 lei, se mai arată în raportul Biroului Vamal Harghita. AGERPRES