mobile vs. web
Tehnologia face parte din viața noastră și am ajuns să fim indispensabili de aceasta. Trăim în era mobile, numărul celor ce utilizează un telefon mobil fiind mai mare față de numărul celor ce încă mai folosesc un desktop / laptop.
În consecință, tot mai multe companii cu prezență în mediul digital au ales să-și dezvolte platformele pentru mobile. Însă asta nu e tot. Dincolo se site-urile web optimizate pentru gadgeturile portabile, și-au dezvoltat și aplicații mobile pentru îmbunătățirea experienței utilizatorului.
În anul de grație 2023, nu e suficient doar un simplu site, ci acesta trebuie optimizat pentru a fi mai ușor de acces de pe un smartphone. Iar dacă bugetul ne permite, se recomandă și realizarea unei aplicații de mobile.
În timp ce unele companii folosesc atât site-uri web mobile, cât și aplicații, alte companii ar putea alege una dintre cele două. Alegerea dintre aplicațiile mobile și site-uri web depinde de costul acestora, de gradul de utilizare, de caracteristicile necesare și de publicul pe care îl deservesc.
Acestea fiind spuse, studiile arată că utilizatorii preferă mai mult aplicațiile mobile decât site-urile mobile. Acest lucru reprezintă un motiv în plus pentru a crea aplicații mobile pentru a ajunge la potențiali clienți noi și existenți.
În funcție de business, de potențialii clienți și de gradul de experiență, pot exista avantaje și dezavantaje între aplicațiile de mobile și site-urile web optimizate pentru mobile.
Cu siguranță, în viața cotidiană obișnuim să accesăm diferite aplicații sau site-uri web pentru a ne relaxa, pentru a ne distra, pentru a rezolva unele task-uri la birou, pentru a face shopping sau pentru informații și multe alte activități. Este mult mai ușor să folosim aplicația de gmail în detrimentul site-ului de gmail. Este mai practic să accesăm aplicația unui magazin online preferat în detrimentul site-ului web. Inclusiv când vine vorba de jocuri, multe dintre acestea sunt mai ușor de accesat și practicat prin intermediul aplicațiilor dedicate și mai puțin prin site-urile web personalizate. De exemplu, dacă doriți să vă încercați norocul la blackjack online, este mai indicat să accesați jocul prin intermediul unei aplicații, în detrimentul site-ului web al cazinoului online.
Aplicația mobile se poate personaliza
Aplicația mobile se poate personaliza și este mult mai optimizată pentru mobile față de un web site. Prin intermediul aplicațiilor mobile, utilizatorii pot primi o experiență personalizată. Folosind un instrument de testare A/B pentru aplicații mobile , puteți, de asemenea, testa diferite experiențe pentru utilizatori.
Aplicațiile mobile pot permite utilizatorilor să-și configureze preferințele de la început, pe baza cărora utilizatorii pot fi serviți cu conținut personalizat. Aplicațiile pot urmări, de asemenea, implicarea clienților, apoi o pot folosi pentru a oferi recomandări și actualizări personalizate utilizatorilor. Mai mult, pot identifica locația utilizatorilor în timp real pentru a oferi conținut specific.
În acest fel pot rește ratele de conversie, indicii de performanță, utilizatorii având un grad de satisfacție mai ridicat.
Site-urile web pot fi optimizate pentru mobile, dar informația oferită este generică și greu de personalizat pentru fiecare user în parte.
Comunicarea rapidă prin intermediul aplicației mobile
avantajele mobile
În ultimele două decenii, e-mailul a fost cel mai utilizat instrument de comunicare în afaceri. Companiile au folosit pe scară largă e-mailul (unele aproape au abuzat de el) pentru a ajunge la utilizatorii lor. Drept urmare, e-mailul și-a pierdut eficiența pe care o avea cândva; ratele sale de deschidere și ratele de clic au scăzut constant.
Însă prin intermediul aplicației de mobile, utilizatorii pot seta dacă doresc să primească notificări când primesc email sau când cineva comunică cu ei. Capacitatea de a trimite / priminotificări instantanee, non-intruzive utilizatorilor este atât de dorită încât este unul dintre motivele cheie pentru care multe companii doresc să aibă o aplicație mobilă.
Notificările în aplicație sunt notificările pe care utilizatorii le pot primi numai atunci când au deschis o aplicație. Pe de altă parte, notificările push sunt acele notificări pe care utilizatorii le pot primi, indiferent de orice activitate pe care o desfășoară, pe dispozitivul lor mobil.
Mai multă flexibilitate
Aplicația de mobile oferă mai multă flexiblitate utilizatorilor. Acestea pot fi independente de site-urile web și pot beneficia de unele funcții specifice telefoanelor mobile. Cu toate progresele tehnologice în proiectarea web, site-urile web mobile trebuie încă să se bazeze pe browsere pentru a îndeplini chiar și cele mai elementare funcții. Pentru a funcționa, site-urile web mobile depind de funcțiile browserului, cum ar fi „butonul înapoi”, „butonul de refresh” și „bara de adrese”.
În schimb aplicațiile de mobile pot fi proiectate cu mai multe funcțiibazate pe gesturi avansate, cum ar fi „atingeți”, „glisați”, „trageți”, „prindeți”, „ține” și multe altele.
Mai intuitive
Aplicațiile de mobil pot fi proiectate să fie mai intuitive, mai practice, mai simple, în timp ce un site web este mai greu de accesat pe mobile. Deoarece o aplicație mobilă este diferită de site-ul web al unei companii, există libertatea de a oferi utilizatorilor o nouă experiență de brand.
În plus, o aplicație mobilă poate permite utilizatorilor să-și personalizeze aspectul, după cum doresc utilizatorii. Acest lucru poate ajuta și mai mult pe partea de personalizare a aplicației.
Aplicațiile sunt mai rapide
Indiscutabil, aplicațiile de mobil pot fi mai rapide față de variantele web. O aplicație mobilă bine concepută poate efectua acțiuni mult mai rapid decât un site web optimizat pentru mobil.
Aplicațiile își stochează de obicei datele local pe dispozitive mobile, spre deosebire de site-urile web care folosesc în general servere web. Din acest motiv, recuperarea datelor are loc rapid în aplicațiile mobile.
Aplicațiile pot economisi și mai mult timp utilizatorilor prin stocarea preferințelor acestora și luând acțiuni proactive în numele utilizatorilor.
Există, de asemenea, o justificare tehnică a motivului pentru care aplicațiile mobile pot funcționa mai repede. Site-urile mobile folosesc codul javascript pentru a-și îndeplini majoritatea funcțiilor, iar cadrul pe care îl folosesc aplicațiile mobile poate rula de aproape cinci ori mai rapid decât un cod javascript! În timp ce toate acestea se întâmplă în fundal, utilizatorii ajung să finalizeze acțiuni mai rapid pe front-end-ul aplicațiilor mobile, contribuind din nou la o experiență de utilizator încântătoare.
În concluzie, majoritatea utilizatorilor de telefoane mobile aleg să navigheze frecvent pe aplicațiile mobile și mai puțin pe variantele web. Acestea sunt mai rapide, mai intiuitive și ușor de personalizat în conformitate cu gusturile utilizatorilor.