Şeful Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Mureş, Dănuţ Ştefănescu, a anunţat miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Mureş, că efectivele optime de urşi ar fi undeva la 240 de capete, dar că evaluarea autorităţii de mediu din primăvară indică existenţa a 761 de animale, în timp ce fondurile de vânătoare din judeţ au comunicat prezenţa a 1.286 de urşi.
Dănuţ Ştefănescu a arătat că pagubele produse de urşi sunt tot mai numeroase şi că APM Mureş a propus vânarea a 99 de urşi în sezonul de vânătoare 2019-2020.
„La evaluarea efectivelor de urşi în primăvara anului 2019 s-a constatat că efectivele optime ar fi de 240 de urşi. Efectivele evaluate în perioada februarie-martie 2019 de autoritatea de mediu au indicat 761 de urşi, iar efectivele evaluate în luna mai, în plin sezon de vegetaţie, de către gestionarii fondurilor de vânătoare au indicat 1.286 de urşi. (…) Soluţia ar fi să se revină la cotele anuale de vânare a urşilor, fiecare fond de vânătoare să primească o cotă cum era înainte, pentru a ţine sub control numărul de urşi în funcţie de capacitatea habitatului, faţă de capacitatea pădurii de a susţine aceşti urşi. Anul acesta au fost 108 cereri de despăgubire pentru pagubele produse de urs, s-au trimis 15 cereri de derogare pe cota de intervenţie, s-au primit cinci aprobări pentru recoltarea urşilor, inclusiv ursul lovit vineri de o maşină şi a fost împuşcat”, a arătat Ştefănescu.
Potrivit acestuia, pentru a se obţine o derogare procedura este destul de îndelungată, iar din acest motiv gestionarii fondurilor de vânătoare preferă să renunţe.
„Administratorul fondului de vânătoare trebuie să facă o cerere la noi, iar noi emitem un punct de vedere, împreună cu Garda de Mediu. Semnăm acest punct de vedere după care fondul de vânătoare merge la Ministerul Mediului şi cere derogare. După ce primeşte derogarea, vine cu o cerere de autorizare la noi pentru a obţine autorizarea de mediu de a vâna acest urs. Dăm autorizaţia şi după aceea se poate vâna”, a explicat şeful APM Mureş. AGERPRES