Concursul Interdisciplinar „Ioan Bojor”, iniţiat de Liceul Tehnologic „Ioan Bojor” din Reghin, a ajuns, marţi, la ediţia a IX-a, la această ediţie participând în jur de 250 de elevi din 13 licee tehnologice din România.
„Suntem la Liceul Tehnologic ‘Ioan Bojor’, la ediţia a IX-a a Concursului Interdisciplinar ‘Ioan Bojor’, concurs care a fost iniţiat în anul 2016 în cadrul unui proiect cu acelaşi titlu, finanţat de către Primăria Municipiul Reghin şi Consiliul Local Reghin. Proiectul a fost gândit pe patru domenii ca un concurs interdisciplinar cu patru domenii, la fiecare domeniu a câte două secţiuni. Domeniile sunt natură şi agricultură, cu două secţiuni recunoaştere a plantelor medicinale cu efecte terapeutice şi proprietăţi şi o expoziţie de produse realizate din materiale naturale – frunze, seminţe şi alte materiale din natură. În domeniul turism avem un concurs de fotografie şi un concurs de prezentare de spot publicitar cu tema ‘Vizitează Transilvania’, iar la domeniul ‘În bucătărie – veselie şi îndemânare’, cu secţiunea de abilităţi practice ‘Harnicul bucătăraş’, efectiv în bucătărie, şi secţiunea de prezentare de produse alimentare româneşti. La domeniul automobilul în viaţa noastră am combinat o secţiune de sport cu îndemânare şi viteză de execuţie şi o secţiune cu expoziţie de produse realizate din materiale metalice”, a declarat presei organizatoarea concursului, profesor Nicoleta Pintican de la Liceul Tehnologic ‘Ioan Bojor’ din Reghin.
Profesoara a precizat că pe lângă păstrarea tradiţiei în domeniile şi secţiunile concursului, anual s-a încercat şi un element de noutate.
„De exemplu, anul acesta ne-am gândit ca în juriu să fie persoane din exterior, de exemplu la bucătărie să fie bucătari. Am avut în juriu doi bucătari profesionişti, iar la secţiunea de spot publicitar şi fotografie, un reprezentant al primăriei de la Centrul de Informare Turistică. Fiind un proiect finanţat de Primărie şi Consiliul Local, încercăm să promovăm, pe lângă şcoala noastră, care de fapt este scopul concursului, să promovăm şi municipiul Reghin şi această personalitate a a noastră, academicianul lui Ovidiu Bojor. În concurs avem secţiunea de recunoaştere a plantelor medicinale, un pic inspirată din activitatea domnului academician Bojor, cu efecte terapeutice”, a subliniat Nicoleta Pintican.
Profesoara Petronela Găină de la Liceul Tehnologic „Dorna Candrenilor” din judeţul Suceava, a arătat că elevii săi participă anual la acest concurs interdisciplinar, mai ales că pentru cei ce studiază în şcolile tehnologice concursurile de acest gen sunt extrem de puţine.
„Sunt profesor inginer mecanic la Liceul Tehnologic ‘Dorna Candenilor’ şi am participat astăzi la concursul ‘Ion Bojor’. Participăm în fiecare an. Este un concurs binevenit din punctul meu de vedere, pentru că la nivelul liceelor tehnologice, în primul rând pe meserii foarte greu se concep asemenea concursuri. Sunt foarte rare şi pentru că se merge, în majoritatea liceelor, pe teoretic, pe informatică, pe alte domenii, iar tehnologia întotdeauna este un pic mai jos lăsată. Copiii chiar sunt foarte entuziasmaţi pentru că în momentul în care ne propunem să participăm la un concurs, le prezentăm şi tematica, ei sunt chiar entuziasmaţi şi vor să facă lucrări şi să se implice”, a afirmat Petronela Găină.
Profesorii prezenţi, marţi, la Concursul interdisciplinar „Ioan Bojor” de la Reghin s-au plâns că elevii accesează mai puţin aceste licee cu domenii practice şi că părinţii ar trebui să conştientizeze faptul că prin absolvirea unui liceu tehnologic, copiii lor obţin şi diplomă şi un certificat de calificare în diverse meserii. AGERPRES