Aproape un milion de pagini de documente emise în ultimii zece ani au fost digitalizate de Primăria Miercurea-Ciuc, în cadrul unui proiect european care are ca scop transferarea în spaţiul online a serviciilor oferite de municipalitate, a informat primarul Korodi Attila, într-o conferinţă de presă.
„Ştim că în spatele unor proceduri, întotdeauna se află documente. Dacă aceste documente rămân într-o dimensiune offline, adică pe hârtie, atunci vulnerabilizăm foarte mult capacitatea noastră de a ne deschide online către cetăţeni. De aceea, am inclus în proiectul POCA şi arhivarea documentelor din ultimii zece ani, începând din 2013 până în 2022 inclusiv. A fost o activitate foarte intensă făcută de o echipă mai mică din primărie, pentru anumite documente mai speciale şi, pentru marea majoritate a documentelor, făcută printr-o achiziţie publică de către un prestator de serviciu de arhivare digitală. Am ajuns ca, la ora actuală, să avem 924.000 de documente digitalizate din aceştia zece ani, care acoperă câteva domenii”, a declarat primarul Korodi Attila.
Potrivit sursei citate, urmează ca procedurile interne să fie incluse în format digital, o altă componentă a proiectului fiind „deschiderea către exterior a front office-ului şi către interior a back office-ului în spaţiul digital”.
„Adică vom avea şi avem deja software construite pe care trebuie să le populăm după aceea cu activităţile noastre zilnice, folosind cât mai puţină hârtie şi cât mai mult instrumentele digitale, sistemul de semnături digitale şi să ajungem, şi acesta este scopul nostru, ca undeva, în primăvară, să anunţăm că deja cu procedurile standardizate, cu arhivarea digitală şi cu software care au fost deja recepţionate, suntem capabili să ieşim în faţa publicului şi să oferim servicii online pe o aplicaţie mobilă specială a primăriei Miercurea-Ciuc şi pe site-ul primăriei Miercurea-Ciuc”, a punctat primarul municipiului.
Secretarul general al Primăriei, Wohlfart Rudolf, a precizat că documentele care au fost digitalizate sunt hotărârile Consiliului Local din ultimii zece ani, respectiv toate actele care au stat la baza emiterii acestora, precum şi actele administrative ale primarului dar şi proiecte tehnice, toate documentele care sunt legate de investiţii publice, documentele contabile şi o parte şi din documentele interne care sunt în circuitul intern al primăriei.
Primarul Korodi a mai spus că se doreşte digitalizarea şi a documentelor emise în alţi ani, activitatea care să fie finanţată fie din fondurile municipalităţii, fie accesând proiecte europene.
„Realmente vrem ca serviciile pe care le oferim cetăţenilor şi procedurile interne să fie atât de simplificate, încât digital, relativ rapid faţă de folosirea hârtiei, să poată să îmbunătăţească serviciile publice”, a conchis Korodi Attila. AGERPRES