Aproximativ 3.400 de locuitori ai comunei Corunca sunt aşteptaţi, duminică, la referendumul local pentru acceptarea sau respingerea unor proiecte de construire a unor blocuri de locuinţe, aceştia putând vota în secţiile de votare special amenajate pentru turul II al alegerilor prezidenţiale.
„Pentru referendumul local care se va organiza în comuna Corunca va fi un buletin de vot distinct cu întrebarea care a fost aprobată a fi pusă locuitorilor. Cetăţenii din Corunca vor primi două buletine de vot, unul pentru alegerile prezidenţiale, turul II, şi un buletin de vot pentru referendumul local. După aceea urmează, desigur, numărarea voturilor, care, ca de obicei, se vor centraliza, vor fi preluate de Biroul Electoral Judeţean Mureş, care, mai departe, va analiza procesele verbale şi va proceda la validarea sau invalidarea, dacă este cazul, a rezultatului (…). În ceea ce priveşte numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente la Corunca, acesta este în jur de 3.400 de alegători, iar pentru referendumul local, pentru a fi valabil, la acestea trebuie să participe cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, iar rezultatul acesta este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente’, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean Mureş, judecătorul Sebastian Voinea.
Reprezentantul BEJ Mureş a precizat că, aşa cum s-a procedat cu ocazia alegerilor locale şi la cele europarlamentare, locuitorii pot refuza buletinul de vot respectiv dacă nu doresc să participe la referendum.
Biroul Electoral Central a arătat că, prin Hotărârea nr. 83/07.11.2024 a Consiliului Local Corunca, a fost aprobată organizarea referendumului local în comună, desfăşurarea acestuia fiind prevăzută pentru data de 8 decembrie, dată în care se desfăşoară şi turul al doilea al alegerilor pentru Preşedintele României.
De asemenea, BEC a constatat competenţa Biroului Electoral Judeţean nr. 28 Mureş – Alegerea Preşedintelui României din anul 2024 de a veghea la buna organizare şi desfăşurare a referendumului local convocat la nivelul comunei Corunca.
Unul dintre iniţiatorii referendumului, consilierul local Daniel Cheşa, a spus că decizia organizării unui referendum local a fost luată încă din anul 2021, pe fondul unui scandal între locuitorii din Corunca şi o serie de dezvoltatori imobiliari, „care aveau intenţia să construiască 10 blocuri, în total 400 şi ceva de apartamente”.
Iniţiatorii consideră că, prin construirea blocurilor de locuinţe, Corunca va deveni un „cartier-dormitor” al municipiului Târgu Mureş, iar mediul înconjurător, inclusiv peisajul, va avea de suferit.
„În urma iniţiativei primarului din Bucureşti, Nicuşor Dan, de a organiza un referendum în Bucureşti pentru chestiuni de interes deosebit, a fost modificată Legea referendumului, prin Ordonanţă de Urgenţă, prin care se poate organiza referendum împreună cu alegerile prezidenţiale, parlamentare şi locale, folosindu-se de aceeaşi infrastructură, ceea ce reduce foarte mult costurile. Locuitorii vor fi întrebaţi dacă doresc sau nu construirea de blocuri, clădiri colective, pe raza localităţii Corunca şi vor răspunde cu DA sau NU. Din câte ştiu, noi suntem primii care organizăm un asemenea referendum, dar cu siguranţă modelul nostru va fi urmat de alte localităţi, în special cele limitrofe marilor oraşe”, a declarat Daniel Cheşa.
Într-o adresă trimisă, vineri, de BEJ Mureş primarului comunei Corunca, Takacs Szabolcs, acestuia i se solicită să ia măsuri pentru a stabili plata drepturilor materiale care se impun să fie acordate, suplimentar celor stabilite prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2024, membrilor şi personalului tehnic auxiliar al birourilor electorale organizate la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, care sunt implicate şi în pregătirea, organizarea şi desfăşurarea referendumului local din comună. AGERPRES