Aproximativ 500 de kilometri de trasee turistice au fost reabilitaţi în acest an de salvamontiştii harghiteni, aceştia lucrând continuu pentru ca iubitorii de natură să poată practica un turism montan în siguranţă.
Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo, Fekete Örs, a declarat pentru AGERPRES că toţi cei 150 de salvatori montani din judeţ, majoritatea voluntari, sunt implicaţi în activitatea de reabilitare a traseelor, care are loc în tot judeţul, inclusiv în această perioadă.
„Avem vreme extraordinară pentru reabilitarea traseelor turistice, lucrăm peste tot în judeţ, de la Borsec până la Băile Tuşnad, de la Cheile Vârghişului la Lacu Roşu, zona Ciuc, munţii Gurghiu, peste tot lucrăm cu reabilitări de trasee”, a spus Fekete Örs.
Acesta a menţionat că în fiecare an, după topirea zăpezii, se face o recunoaştere pe teren a situaţiei traseelor, se inventariază şi se centralizează principalele probleme, după care se depun proiecte pentru obţinerea de finanţare, atât la Consiliul Judeţean sau consiliile locale, cât şi la diferite fundaţii.
Potrivit lui Fekete Örs, în acest an cele mai multe probleme au fost în zonele înalte, unde au căzut arbori pe traseele turistice, cel mai probabil din cauza zăpezii.
De asemenea, sunt probleme cu stâlpii pe care se află amplasate indicatoarele, care sunt găsiţi rupţi sau deterioraţi, în cele mai multe situaţii din cauza acţiunii vremii sau a animalelor sălbatice.
El a mai spus că activitatea de reabilitare a traseelor turistice din judeţ a început în urmă cu 15 ani şi acum primele trasee reabilitate necesită lucrări mai ample.
Fekete Örs a precizat că un efort mai mare a necesitat, în acest an, reabilitarea traseelor din Cheile Vârghişului, unde au fost schimbate mai multe podeţe şi au fost efectuate lucrări importante.
În Harghita există 2.600 de kilometri de trasee turistice marcate şi reabilitate, o parte dintre ele fiind digitalizate, astfel încât turiştii pot să îşi descarce track-urile pe telefonul mobil.
Şeful salvatorilor montani harghiteni a subliniat că activitatea de reabilitare a traseelor turistice, care face parte din programul Consiliului Judeţean „Turism montan în siguranţă”, a dus la reducerea semnificativă a intervenţiilor în cazul persoanelor rătăcite sau dispărute.
El a explicat că în anul 2010 majoritatea intervenţiilor salvamontiştilor vizau căutarea persoanelor dispărute sau rătăcite şi acum sunt doar 10% astfel de intervenţii.
Fekete Örs a precizat că majoritatea problemelor sunt cu persoanele venite din alte judeţe să caute ciuperci sau fructe de pădure, care nu cunosc zonele şi nici nu sunt familiarizate cu folosirea aplicaţiilor mobile, în vreme ce cazurile de rătăciri ale turiştilor obişnuiţi se rezolvă, de cele mai multe ori, prin telefon.
În judeţul Harghita sunt 150 de salvatori montani, din care 140 sunt voluntari. AGERPRES