Clarificarea situaţiei Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş este ”tărăgănată”, consideră arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, György Jakubinyi, care şi-a exprimat vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Cluj-Napoca, temerea că în scurtă vreme şcoala va dispărea din reţeua de educaţie a judeţului Mureş.
Înaltul prelat a explicat că au existat în ultima vreme demersuri, pe lângă mai mulţi miniştri, pentru a se ajunge la o clarificare a situaţiei funcţionării respectivului liceu, considerat de autorităţile române ilegal, deşi la crearea sa a existat o autorizaţie legală.
În demersurile lor, reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice din România au apelat şi la ajutorul Înalt Presfinţitului Nunţiu Apostolic de la Bucureşti, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, care are şi funcţia de ambasador al Vaticanului în România.
‘Înalt Preasfinţia sa Nunţiul a fost şi la ministrul nostru de Externe, la domnul Meleşcanu, care i-a promis că în cazul concret al Liceului romano-catolic de Târgu Mureş, care a fost fondat în mod legal în urmă cu doi ani, într-un edificiu retrocedat Bisericii Romano-Catolice (…), iar acum, după doi ani de funcţionare DNA a atacat legalitatea. Au nimicit aprobarea din partea Consiliului Judeţean şi a Consiliului orăşenesc (n.r. – Consiliul local) şi chiar şi Inspectoratul (n.r. – şcolar). (…) Deci există o tărăgăneală şi intenţia este foarte clară că acest liceu în doi ani dispare din reţeaua şcolarizării din judeţ, care ne jenează, cu toate că Înalt Preasfinţiei Sale Nunţiu, domnul ministru i-a promis că va cere Ministerului Justiţiei să facă o cercetare la faţa locului, că DNA, în mod ilegal i-a tras a răspundere şi la interogatoriu pe părinţii care susţin că îşi vor, pentru copii, o şcoală catolică’, a declarat arhiepiscopul György Jakubinyi.
El a afirmat că părinţii copiilor care au studiat în cadrul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş au fost speriaţi de cercetările DNA.
‘Este interesant că, cu toate acestea, DNA s-a explicat că nu era vorba de un interogatoriu, cu toate că am fost înspăimântaţi, nu intimidaţi, pur şi simplu … părinţii, ci era numai o cercetare a opiniei publice. Dar părinţilor chiar li s-a cerut să atace şcoala şi biserica pentru că au frecventat copiii timp de doi ani o şcoală fantomă care era în situaţie ilegală, pentru că după doi ani s-a revocat aprobarea cea legală. Deci suntem într-o situaţie de impas’, a spus arhiepiscopul.
Înaltul prelat catolic a menţionat şi că acţiunea de retrocedare a fost stopată, Comisia de Retrocedări comunicând că toate retrocedările făcute după ’90 către biserici, indiferent de cult, au fost oprite sau sunt revocate.
În luna martie, părinţii copiilor care au fost înscrişi la această şcoală au organizat acţiuni de pichetare a Prefecturi Mureş pentru a solicita clarificarea situaţiei. Ei au arătat atunci că notele Ministerului Educaţiei Naţionale adresate Primarului Târgu Mureş în data de 2 februarie 2017 şi 3 martie 2017 ‘stipulează foarte clar paşii metodologici de urmat prin care şcoala poate funcţiona din nou în condiţii normale’. De asemenea, părinţii consideră că municipalitatea este cea care împiedică clarificarea situaţiei.
La rândul său, primarul Dorin Florea a arătat că în 2014, când şcoala a fost înfiinţată, nu erau îndeplinite condiţiile pentru a avea statut juridic, iar ISJ ‘a omis să spună acest lucru sau a indus în eroare Consiliul Local, lucru care s-a depistat’.
În cadrul Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş învaţă peste 400 de elevi, dar nu se ştie care este situaţia juridică a acestuia.
AGERPRES