Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” din Târgu Mureş a anunţat, joi, că prima acvilă ţipătoare mică, Arlie, care este monitorizată prin satelit în timpul migraţiei, a pornit spre România, semn că în ţara noastră vine primăvara.
Reprezentanţii Grupului Milvus au arătat că până acum Arlie a parcurs 500 de kilometri, direcţia de deplasare fiind spre România şi ar trebui să ajungă în zona de cuibărit din Piemontul Făgăraşului, acolo unde revine de 4 ani.
Prin transmiţătorul montat acvilei, în cadrul unui proiect realizat împreună cu Societatea Ornitologică Română şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu, ornitologii implicaţi în acest proiect pot urmări în timp real traseul pe care se deplasează Arlie, viteza cu care se deplasează, precum şi pauzele de odihnă ale păsării.
Potrivit celor din Grupul Milvus, în 2016 pasărea a traversat trei continente şi 20 de ţări, printre care Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia şi Bulgaria.
Ca urmare a monitorizării prin satelit, ecologiştii au putut arăta cu exactitate unde a fost pasărea şi în 2015, spre exemplu: Arlie a iernat în Namibia, în vestul Africii, aproape de ţărmul Oceanului Atlantic şi a parcurs 24.876 kilometri, iar în data de 31 martie 2015, la ora 13,00, a ajuns în zona de cuibărit din judeţul Braşov.
Arlie a fost prinsă în vara anului 2013 de o echipă formată din specialişti de la Grupul Milvus, Societatea Ornitologică Română şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu, iar pentru a putea fi urmărită, atât în perioada de migraţie, cât şi în perioada de cuibărit, ornitologii i-au montat pe spate un transmiţător satelitar cu greutatea de 45 de grame.
În total, 22 de acvile ţipătoare mici au fost echipate cu aceste transmiţătoare, dintre care doar cel al lui Arlie mai este activ.
Monitorizarea păsării este realizată în cadrul proiectului LIFE ‘Conservarea acvilei ţipătoare mici în România’, denumită ştiinţific Aquila Pomarina, care este o specie considerată în declin pe suprafaţa întregii arii de răspândire şi este estimată la 20.000 de perechi la nivel global.
AGERPRES