Sala de expoziții a Casei Municipale de Cultură ”Dr.Eugen Nicoară” din Reghin găzduiește până în data de 24 martie o expoziție de fotografie a artistului mureșean Jakab Tibor, intitulată ”Armonia formei”.
Artistul surprinde frumusețea corpului feminin, este mai mult decât un simplu fotograf, lucrările sale se ridică la rangul de artă. Prin cele 24 de lucrări expuse artistul redescoperă femeia, îi arată privitorului detalii ale corpului ei, privite din unghiuri neobișnuite.
„Liniile și formele trupului femeii sunt perfecte. Punerea în valoare a frumuseții corpului este una din cele mai dificile sarcini pentru artist si o continuă provocare. Având în vedere perfecțiunea realizată de Marele Creator al acestor forme și linii, cred că această perfecțiune este imposibil de redat, artistul doar încearcă să facă imposibilul, să ilustreze această frumusețe, folosindu-se de tot arsenalul cunoștințelor și de talentului său” afirmă Jakab Tibor.
Jakab Tibor este cunoscut în domeniul artei fotografice mai mult în străinătate decât în România. Imaginile surprinse de aparatul său pot fi văzute în reviste de amenajari interioare, în cele de gastronomie şi turism. Artistul iubeşte să fotografieze locuri exotice, cu tradiţie, dar un loc special între lucrările sale îl ocupă nudurile.
”Un artist de mare forţă şi în acelaşi timp de mare rafinament, plin de expresivitate în descrierea formei. În aceste lucrări găsim o multitudine de simboluri creative şi inducătoare de sens. Priveşti, te minunezi şi începi să cânţi armoniile sufletului prin căutarea identităţii imaginii dar şi a ta ca privitor. Instrumente în armonia consonantă a formei umane, femeia paradisului pierdut şi al sugestiei creatoare. Femeia, continuitatea armoniei şi de ce nu claviatura inimii, exaltarea eului prin încântarea ochiului existenţial. FEMEIA, glasul iubirii şi al preţuirii prin toată splendoarea graţiei revărsată în starea existenţei de sine. Nudul instrumentului, parte integrantă a firii înălţătoare. Femeia, acordeonul speranţelor armonice a gândului deşertăciunii şi arpegiul încântător a clipelor desăvârşirii. Sugestii, clisee, intuiţii, compoziţii, scenarii, secvenţe, simboluri, identităţi, regăsire de sine, sunt câteva atribute ce concluzionează întregul acestei expoziţii. Clarobscurul este folosit pentru revărsarea plenitudinii în redarea emoţiei, descoperirea spaţiului şi identificarea substratului compoziţional şi emoţional. Clarobsurul ca efect de modelare al luminii, se face prin redarea volumelor şi a adâncimii imaginilor prin sugerarea contrastantă a luminii, umbrelor şi a întunericului, este defapt, sugerarea armoniei melodioase a sufletului” apreciază lucrările artistului Marcel Naste, artist plastic, șef birou în cadrul Casei Casei Municipale de Cultură ”Dr.Eugen Nicoară”.
GRAMA IMOLA