Comitetele locale de sănătate şi Asociaţiile de Ajutor Mutual ar putea fi modele de asistenţă medicală, parte de bază a asistenţei medicale, având în vedere că prin acest model este responsabilizată şi comunitatea locală, a susţinut, marţi, secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, dr Raed Arafat, în comuna Slatina Timiş unde a avut loc o dezbatere pe probleme de sănătate.
Asociaţia de Ajutor Mutual din comuna Slatina Timiş (ADAMS) a găsit două posibile soluţii în domeniul sănătăţii, şi anume, Comitetele locale de sănătate şi Asociaţiile de Ajutor Mutual, ambele bazându-se pe solidaritatea dintre beneficiari şi pe colaborarea strânsă dintre instituţiile publice de sănătate şi administraţiile locale.
La Slatina Timiş funcţionează, de mai bine de zece ani, o Asociaţie de Ajutor Mutual, înfiinţată cu sprijinul belgienilor. Sistemul implementat de Asociaţia de Ajutor Mutual poate fi un model pentru alte zone din ţară, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, prezent la discuţii.
În opinia sa, modelul dezvoltat la Slatina Timiş este unul care, mai ales pe asistenţă primară şi asistenţă comunitară este foarte bine venit. Din punctul său de vedere, aceasta este chiar partea care lipseşte în România, respectiv, partea de bază a asistenţei medicale, având în vedere că prin acest model este responsabilizată şi comunitatea locală.
‘Acest model ar putea să funcţioneze şi în alte zone, însă, doar acolo unde există interes din partea comunităţii locale. Eu nu pot să generalizez, deoarece depinde de comunitate. Este vorba aici de o finanţare mai complexă. Finanţările pot veni de la Casa de Sănătate, de la Ministerul Sănătăţii, dar mai ales prin contribuţia directă a populaţiei pentru cofinanţarea îngrijirilor primare, a prevenţiei sau a îngrijirii la domiciliu. Acesta este, practic, rolul acţiunii de la Slatina Timiş şi din alte localităţi din ţară unde funcţionează’, a precizat Raed Arafat.
Prezent la dezbatere ambasadorul Belgiei, Philippe Beke, a subliniat importanţa îngrijirii sănătăţii şi a susţinut că proiectul pilot al asociaţiilor mutuale poate fi multiplicat.
‘Îngrijirea sănătăţii este foarte importantă, iar primarii din zona rurală, prezenţi aici, precum şi primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, au înţeles acest lucru. Cooperăm şi cu alte localităţi din România, dar la Slatina Timiş s-a iniţiat această colaborare. Celelalte s-au dezvoltat pe parcurs. Este un proiect pilot, care poate fi multiplicat şi pentru care este nevoie de sprijinul medicilor şi al autorităţilor’, a subliniat diplomatul.
El a subliniat că rolul medicilor este doar de a asigura servicii medicale de calitate. Totodată el a arătat că medicii nu sunt plătiţi de stat ci de asociaţie.
În comuna Slatina Timiş, sistemul implementat de ADAMS face ca oamenii să nu mai aibă probleme în ceea ce priveşte actul medical.’Aici sunt oferite servicii vizând activităţi de medicină generală, medicină dentară, permanenţă medicală, transport medical de urgenţă, sau servicii de îngrijiri sociale la domiciliu, dar există şi un sistem de închiriere a echipamentelor medicale. De asemenea, se merge mult pe prevenţie şi pe colaborarea cu autorităţile locale’, a precizat primarul comunei Slatina Timiş, Gheorghe Roma.
Din 1999 şi până în prezent, au beneficiat de închirierea de echipamente medicale circa 13 mii de persoane, iar de ajutoare băneşti, pentru diferite acte medicale, doar în anul trecut, au beneficiat 76 de pacienţi. Practic, beneficiarii trebuie doar să fie înscrişi în această asociaţie şi să plătească, anual, suma de 20 lei de persoană.
Asociaţia de Ajutor Mutual Slatina Timiş a fost înfiinţată în 1999 şi are, la ora actuală, peste 3.000 de membri. AGERPRES