Asociaţia de Tineri din Ardeal organizează în perioada 2 şi 8 Decembrie un Atelier Grundtvig în Sighișoara la care participă 3 adulți din România și 10 adulți din Cipru, Croația, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia și Ungaria. Atelierul întitulat Strategii și Metodologii pentru Eradicarea Analfabetismului (acronim SMILE) organizat în Pensiunea Baron de lângă Autogară (str Libertății nr 70) este finanțat de Comisia Europeană prin „Programul de Învățare pe tot Parcursul Vieții”.
Participanții care fie lucrează în asociații sau instituții de învățământ au fost selectați pe baza candidaturilor prin care și-au prezentat competențele în domeniul alfabetizării și si-au exprimat interesul de participare. În cele șapte zile ale proiectului participanții vor avea oportunitatea de a cunoaște situația analfabetismului din Europa, de a dezbate în detaliu situația din România împeună cu experți care vor fi oaspeții atelierului, de a explora cazuri de bune practici din fiecare țară prezentă și de a face vizite de studiu la două instituții specializate în alfabetizare.
Oaspeții atelierului vor fi Zagyva Iren, Directoarea Scolii Generale Clasele I-IV Nr. 2, din Miercurea Ciuc, care dispune de o secție pentru copii de etnie Rroma și Zsurzs Angela, directoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita. Prima vizită de studiu va fi Marți, 3 Decembrie la Grupul Şcolar „Zeyk Domokos” din Cristuru Secuiescu, care va prezenta programul pentru adulți Șansa a Doua derulat de acest grup școlar. Vizita a doua va fi ziua următoare la Penitenciarul Târgu Mureș unde ni se va prezenta programul de alfabetizare a deținuților din penitenciar.
Folosind cunoștințele acumulate prin aceste activități, participanții vor crea un manual pentru a facilita lucrul persoanelor care lucrează cu analfabeți. Manualul se va axa pe strategii diferite pentru diferite grupuri țintă (indivizi, grupuri, tineri, adulți, etc). Toate aceste activități vor facilita dezvoltarea personală și profesională a participanților și vor consolida structurile de alfabetizare din Europa.
Organizatorii aşteaptă cu drag orice persoană interesată de tema proiectului care doreşte să facă un schimb de experienţe cu participanţi la proiect. Limba utilizată pe parcursul activităţilor este limba engleză.