În perioada martie-iunie 2021, Asociatia K’ARTE a derulat o serie de ateliere de art-terapie și sandplay adresate copiilor cu un nivel ridicat de anxietate. Activitățile, coordonate de o echipă mixtă (artist profesionist si psihologi/terapeuti cu experienta in munca cu copiii) s-au desfășurat exclusiv online. ProiectulEquilibrum a fost sprijinit de Fundația Pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor – ediția 2020.
În cadrul proiectuluiEquilibrum am implementat un model combinat de art-terapie si terapia cu jocul in nisip in vederea reducerii anxietatii la copiii cu un nivel ridicat de anxietate. Art-terapia este una dintre alternativele psihopedagogice și psihoterapeutice cu rezultatele cele mai bune în scăderea nivelul anxietății. În ceea ce privește în mod specific tehnica terapeutică sandplay, interacțiunea cu nisipul s-a dovedit a avea un efect liniștitor pentru psihic, oferind o vindecare dincolo de ceea ce putem înțelege privind la ceea ce realizăm.
Beneficiarii programului, 35 de copii cu varsta cuprinsă între 8-12 ani,au participat la douăședinte de consiliere individuala, 10 de ateliere de art terapie, 12 ateliere sandplay iarcinci ateliere de psiho-educatie au fost adresate parinților cuprinsi in program in vederea familiarizarii acestora cu mecanismele anxietatii la copii.
Kitul Equilibrum (tava, nisip kinetic, materiale arta) a fost oferit tuturor beneficiarilor proiectului cu sprijinul Fundației Pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor – ediția 2020.Prin punerea la dispozițiabeneficiarilor a unei kit de nisip amasigurat posibilitatea unei terapii prin creație pe termen lung fiecărui participant din proiect, având astfelposibilitatea să experimenteze trăiri cu ajutorul tehnicii sandplay ori de de câte ori simt o crestere a tensiunilor interioare. Tehnica sandplayproduce un efect de calmare și liniștire a mințiideoarece se deplaseaza atenția asupra momentului prezent, reducând stresul și implicit nivelul anxietății.
Rezultatele înregistrate în urma implicării copiilor cu anxietate crescută în sesiuni de terapie prin artă și sandplay scot în evidență o creștere a capacității de exprimarea emoțiilor la participanți. De asemenea, manifestarea liberă a imaginației a avut ca efect o mai bună cristalizarea imaginii de sine, creșterea stimei de sine și experimentarea sentimentelor de acceptare, scăderea anxietății de performanță, depășirea fricii de eșec.
Tehnica terapeutică sandplay, interacțiunea cu nisipul este un mijloc foarte liniștitor pentru psihic, oferind o vindecare dincolo de ceea ce putem înțelege privind la ceea ce realizăm. Jocul cu nisipul nu solicită explicit nivelurile și instrumentele logice, intelectuale ale creierului,fiind o tehnică expresivă, nonverbală, artistică. Jucându-ne cu nisipul, nu trebuie și nu simțim nevoia să vorbim și să ne exprimăm efectiv, verbal. Având în vedere că anxietatea ne determină să ne focusăm pe gânduri ce ne preocupă, ce adesea devin ruminative, obsesive, prin jocul cu nisipul oprim analiza excesivă, ne relaxăm și ne eliberăm de tensiune.
Finalul proiectului a fost marcat de o activitate în aer liber, la Platoul Cornești, cadru ce a oferit participanților bucuria întâlnirii fizice și ocazia experimentării unui ultim atelier de artă / sandplay împreună.
Despre Asociatia K’ARTE
In ultimii ani Asociata K’ARTE a activat in judetul Mures prin organizarea unui numar semnificativ de evenimente de film, arta contemporana, performance, teatru, actiuni civice, etc. Fie că vorbim de Noaptea Albă a Galeriilor la Tg Mureș, de Pădurea Rotundă, expozițiile din galeria de artă Camera K’ARTE sau evenimente de film european desfășurate la Tg Mureș, Asociația K’ARTE a inovat constant, în ultimii 10 ani, scena culturală locală.