Numărul persoanelor muşcate de căpuşe, care s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, a crescut de patru ori faţă de luna aprilie, pe fondul încălzirii vremii.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat că în luna aprilie s-au înregistrat 18 cazuri de acest gen, în vreme ce în luna mai, la Serviciul de Primiri Urgenţe, au venit 74 de persoane care au fost muşcate de căpuşe.
Dr. Demeter Ferenc a spus că multe persoane au fost trimise la Secţia de Boli Infecţioase „pentru a lămuri suspiciunea de boală Lyme”. Acestea au primit tratament cu antibiotice şi se află sub observaţie, urmând ca rezultatele de laborator să confirme sau să infirme suspiciunea de boală Lyme.
Potrivit directorului spitalului, numărul de cazuri a crescut atât din cauză că s-au înmulţit căpuşele, cât şi din cauză că pacienţii conştientizează pericolul şi se prezintă la urgenţă pentru ca insecta să fie îndepărtată cu mijloace medicale şi să scadă riscul bolii Lyme.
Specialiştii afirmă că boala Lyme este, de fapt, o encefalită, care nu se vindecă, este lent progresivă şi afectează serios capacitatea de muncă a celui infectat.
Se aşteaptă ca în lunile iunie şi iulie numărul cazurilor să crească, întrucât tot mai multe persoane merg în drumeţii, de aceea medicii le recomandă iubitorilor de natură să evite, pe cât posibil, zonele în care pasc oile sau caprele, să nu se aşeze direct pe iarbă şi să poarte îmbrăcăminte ce să le acopere mâinile şi picioarele. De asemenea, cei care au fost muşcaţi de căpuşe sunt rugaţi să se prezinte la medic.
Dr. Demeter Ferenc a subliniat că încă din primăvară veterinari au avertizat că numărul de căpuşe este mai mare, din cauză că iarna a fost blândă şi aceste insecte s-au înmulţit.
Atenție, căpușe!
Category: Stirile Punctul