Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureş, Andrei Mureşan, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că instituţia a intensificat controalele pe linie de sănătate şi securitate în muncă, după ce numai în luna aprilie s-au înregistrat 15 accidente de muncă, soldate cu doi morţi şi 13 cazuri de incapacitate temporară de muncă. ‘În luna aprilie am avut 15 accidente de muncă, soldate cu doi morţi. Anul trecut la nivel de întreg anul am avut opt accidente mortale, iar acum avem deja şase şi nu suntem la jumătatea anului. Iar astea sunt semnale de alarmă. Am dispus să intrăm un pic mai dur pe aceste segmente pentru că toate se întâmplă din acel sentiment de siguranţă pe care ţi-l dă experienţa în câmpul muncii. Cum s-a întâmplat săptămâna trecută, când am avut un accident stupid, un angajat strivit de roţile unui trailer. Omul a fost atât de sigur pe experienţa pe care o are în câmpul muncii încât a neglijat cele mai elementare mijloace de a se proteja. Astea sunt motivele pentru care vreau să intrăm un pic mai dur în control. Asta nu înseamnă că până acum nu ne-am făcut treaba’, a declarat Mureşan.
În paralel cu aceste controale, ITM Mureş va iniţia şi o campanie amplă de informare pe linie de sănătate şi securitate în muncă cu toţi angajatorii şi, dacă va fi cazul, va organiza întâlniri în toate oraşele din judeţ. Mureşan a precizat că toate accidentele din luna aprilie sunt în faza de cercetare, însă există aproape în toate un numitor comun: încrederea falsă pe care o au unii angajaţi, fapt ce le adoarme vigilenţa. ‘Cel mai mare pericol este încrederea falsă pe care o are un angajat datorită experienţei anilor din spate. Când ai 20-30 de ani de activitate şi nu ţi s-a întâmplat nimic eşti convins că nimic nu te dărâmă şi e vorba de fracţiuni de secundă să se întâmple ceva’, a arătat şeful ITM Mureş.
Andrei Mureşan a mai spus că datorită intransigenţei inspectorilor săi, peste 5.000 de persoane nu se mai regăsesc în ‘economia neagră’, întrucât figurează în registrele de zilieri şi că acesta este unul dintre motivele pentru care ITM Mureş este printre instituţiile bine clasate la nivel naţional. ‘Au fost achiziţionate şapte registre de zilieri şi au fost depuse registre de zilieri de la 54 de societăţi, cumulând în total 5.095 de poziţii, care nu se mai regăsesc în economia neagră. Acesta este rezultatul direct al acţiunilor de control pe care le facem. Am avut plăcerea de a fi informaţi de forurile noastre superioare că la nivelul lunii aprilie ITM Mureş s-a aflat pe locul I la nivel naţional în ceea ce priveşte combaterea muncii la negru şi a evaziunii fiscale, iar pe primul trimestru al anului, pe locul III, la nivel naţional. Iar un prilej pentru care ţin să le mulţumesc colegilor mei, care sunt cu mult sub grila de personal, în sensul că suntem cu 15 mai puţini decât ar trebui să fim în mod normal. Cu eforturile comune ale colegilor reuşim să ţinem ştacheta sus’, a subliniat Andrei Mureşan.
AGERPRES