Atenție la ciorba de burtă din restaurante. În multe locuri conține numeroși aditivi
Atenție la ciorba de burtă din restaurante. În multe locuri conține numeroși aditivi

Atenție la ciorba de burtă din restaurante. În multe locuri conține numeroși aditivi

InfoCons a realizat un studiu pe ciorbe de burtă cu privire la ingredientele și valorile nutriționale ce se comercializează în restaurante.

Studiul s-a efectuat pe un număr de 65 de preparate și conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :

Gramajul pe porţie de ciorbă de burtă variază între 100 şi 571 de grame.

– Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 24 kcal și 285 kcal , media fiind de 135 kcal

– Cantitate de sare raportată la 100 de grame de ciorbă de burtă variază între 0.1 grame – 5.54 grame

– Cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de ciorbă de burtă variază între 0.45 grame – 2.96 grame

– Numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 14 , însă media numericului de aditivi alimentari ( E-uri ) este de 5

De reținut faptul că OMS recomandă 5 grame de sare pe zi. Cât despre cantitatea de zahăr, raportat la 100 de grame de ciorbă, aceasta variază între 0.45 grame – 2.96 grame. De reținut faptul că OMS recomandă 25 de grame de zahăr pe zi.

Ce conține ciorba de burtă din restaurante

De altfel, conform InfoCons, numărul de aditivi variază între 0 – 14. Există o medie de 5 aditivi. Printre acești aditivi se numără:

  • Acid ascorbic (E300);
  • Dioxid de sulf (E220);
  • Lactat de sodiu (E325);
  • Acetați de sodiu (E262);
  • Difosfați (E450);
  • Trifosfați (E451);
  • Polifosfați (E452);
  • Nitrit de sodiu (E250);
  • Acid acetic (E260);
  • Caramel (E150a);
  • Acid sorbic (E200);
  • Propionat de calciu (E282);
  • Zaharină (E954);
  • Amidon modificat (E1422);
  • Monoglutamat de sodiu (E624);
  • Guanilat disodic (E627);
  • Inozinat disodic (E631);
  • Extract de rozmarin (E392);
  • Curcuma (E100);
  • Iodat de potasiu;
  • Ferocianură de potasiu (E536);
  • Acid citric (E330);
  • Metabisulfit de sodiu (E223);
  • Gumă xantan (E415);
  • Difosfat de potasiu (E450);
  • Tartrat de potasiu (E336);
  • Monogliceride (E471);
  • Gumă guar (E410);
  • Dextroză;
  • Gumă carruba (E410);
  • Lecitine (E322);
  • Ribonucleotide disodice (E635).