Siguranța online, prevenirea criminalității informatice constituie preocupări permanente pentru structura de Analiză și Prevenire a Criminalității din cardul I.P.J Mureș. Cu orice prilej, se abordează acest subiect și cele mai cunoscute moduri de operare ale escrocilor din domeniu. Acestor activități li se adaugă contribuția deosebit de importantă a mass-media, la informarea și avertizarea populației.
Unul dintre modurile de operare care nu dispare este legat de mirajul tranzacțiilor, al investițiilor sau criptomonedelor. Într-un exemplu recent, o persoană a văzut pe rețelele de socializare un anunț, o reclamă cu oferte de vânzare de criptomonede. A accesat linkul, a primit oferta și numărul de cont unde să vireze banii. Doar că, în toată conversația cu acele persoane, absolut necunoscute, din străinătate chiar, a oferit datele sale bancare, inclusiv datele cardului și și-a dat seama că a fost o capcană în momentul în care i-au dispărut foarte mulți bani din cont, iar cei ce pretindeau că îi vând criptomonede au dispărut.
Mare grijă cui încredințați banii! Mulți s-au trezit că cei care le-au propus investițiile au dispărut ca prin minune. Uneori ei se folosesc de imagini cu oameni de afaceri de succes, alteori sunt promovați de diferiți influenceri, deseori păcăliți și ei. De-a lungul timpului, numeroase scheme piramidale, așa numite fonduri de investiții, cu promisiuni de câștiguri importante au lăsat oameni fără economiile de-o viață. Ce pare prea frumos să fie real, probabil e doar o capcană. Informați-vă și cântăriți bine cui încredințați banii!
Să nu uităm: în special în mediul online, orice poate pretinde că este orice/oricine. În spatele unui număr de telefon, al unei firme sau al unui profil aparent prietenos, se pot ascunde infractori specializați în a manipula oamenii, în special pe cei mai puțin vigilenți sau informați. De aceea e important să discutăm cu cei din jur care folosesc diverse aplicații și care nu sunt familiarizați cu riscurile la care se expun. Cu toții trebuie să ne informăm înainte de a ne lansa în investiții, să ne consultăm cu alții mai pricepuți. Dacă acționăm rapid, așa cu își doresc escrocii, șansele să fim trași pe sfoară sunt foarte mari.
E binevenită pentru toți, din când în când, reactualizarea cunoștințelor. Putem face asta pe https://sigurantaonline.ro , unde putem și testa cunoștințele în domeniu – exercițiu bun pentru prevenirea criminalității informatice. Și nu uitați, dacă ați căzut în capcana escrocilor, anunțați imediat banca pentru securizarea contului! Pentru mai multe informații, puteți accesa și https://dnsc.ro.