România are nevoie de regiuni economice mai flexibile, formate din trei-patru judeţe, întrucât actualele regiuni de dezvoltare şi-au dovedit ineficienţa şi au sporit disparităţile între zonele bogate şi cele sărace, a declarat miercuri vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, în cadrul dezbaterii pe tema regionalizării României, organizate la Târgu Mureş.
Laszlo Borbely a prezentat în cadrul reuniunii de la Palatul Administrativ din Târgu Mureş un studiu realizat de UDMR cu privire la funcţionarea actualelor regiuni de dezvoltare şi modul în care vede Uniunea eficientizarea acestor regiuni.
‘Avem nevoie de regiuni economice mai flexibile, formate din trei, maximum patru judeţe şi, evident, ceea ce e clar un consens, că regiunea din care va face parte şi Mureşul va trebui să aibă reşedinţa la Târgu Mureş. De ce? Pentru că merităm acest lucru (…) Suntem singura formaţiune politică care de doi ani şi jumătate am înaintat la Parlament un proiect de lege cum am vedea noi regiuni mai flexibile, mai mici, care nu sunt formate din cinci-şase judeţe – s-a dovedit ineficienţa lor – noi vorbeam atunci de regiuni economice. Noi avem o propunere clară bazată pe analize tehnice, deci nicidecum aşa cum vor unii să prezinte, pe baze etnice. Nu negăm însă faptul că aşa cum prevede o directivă a UE din 2003, trebuie ţinut cont când vorbim de regiuni economice şi de tradiţii culturale, de tradiţii istorice – este prevăzut în Directiva UE’, a arătat Borbely.
Politicianul a spus că UDMR are o variantă cu 16 regiuni, pe care o va prezenta în discuţiile cu fiecare partid şi cu Guvernul şi că problema actuală vizează atribuţiile care vor reveni regiunilor.
‘Ceea ce vreau să accentuez: în momentul de faţă va fi foarte important ce atribuţii vor avea aceste regiuni, dacă vorbim de regiuni trebuie să apară în Constituţie, că altfel nu putem avea regiuni cu atribuţii administrative. Că altfel, aşa cum au dorit unii, şi noi am fost cei care am oprit în 2011, ştiţi foarte bine, când s-a dorit să se desfiinţeze judeţele. Şi noi am fost cei care am spus că nu se poate, nu se poate să se desfiinţeze, aşa pe nepusă masă, judeţele de pe o zi pe alta’, a susţinut Borbely.
Acesta a spus că deocamdată trebuie întărite judeţele, trebuie să li se dea mai multă putere administrativă, iar deconcentratele care sunt în subordinea Guvernului să treacă în majoritate la judeţe.
‘Şi să nu înfiinţăm o altă structură administrativă mai sus. Aceste regiuni pot fi – şi aceasta este o discuţie deschisă – noi am făcut câteva analize tehnice’, a susţinut Borbely.
Din studiul realizat de UDMR reiese că Regiunea Vest care e cea mai mică regiune, după Bucureşti -Ilfov, a pornit de la acest nivel cu Regiunea Centru, din care face parte şi judeţul Mureş, şi că s-a dovedit că unde sunt regiuni mai mari nu a funcţionat principiul coeziunii regionale.
Borbely a mai spus că din studiul UDMR mai reiese că Regiunea Centru abia în 65 de ani va putea ajunge la media Uniunii Europene, că disparităţile între regiuni au crescut, regiunile Nord Est şi Sud Est şi Sud au avut cele mai mari scăderi şi nu se pot identifica semnele unei dezvoltări echilibrate.
‘Concluzia noastră este că sunt prea mari aceste regiuni, că trebuie modificate, trebuie să fie regiuni mai mici şi nu vă gândiţi întotdeauna la acea propunere (Mureş, Harghita şi Covasna – n.r.) să vă gândiţi în România, vorbim de România (…) Regiunile actuale nu sunt funcţionale, nu asigură atragere echilibrată a fondurilor, atribuţiile – aici am un comentariu: am avut ieri o discuţie cu domnul ministru Dragnea şi ne-a informat că într-adevăr mai ales de la deconcentrate vor veni multe atribuţii la judeţe, ceea ce e un lucru îmbucurător, pentru că noi credeam că se vor da atribuţii administrative la regiuni mai multe şi atunci se va înfiinţa o structură nouă care va birocratiza mai mult. Multe din aceste atribuţii vor fi transferate către judeţe’, a mai spus Laszlo Borbely.AGERPRES