În iarnă, un grup de aproape 200 de persoane, majoritatea mureșeni, vor pleca într-o croazieră inedită spre Miami. De acolo, vor merge mai departe pentru a vizita mai multe insule din zona Americii Centrale. Aspectul deosebit și inedit este faptul că un grup atât de mare de oameni probabil niciodată nu a plecat deodată spre o zonă atât de îndepărtată, în mod organizat. Un alt aspect este că nu s-a făcut publicitate pentru această excursie. Pur și simplu, din vorbă în vorbă, oamenii au aflat că pot merge într-o zonă exotică, alături alți oameni cu experiență în călătorii și au ales să meargă la sigur….
De fapt, totul a pornit de la o familie de târgumureșeni, pasionată de călătorii. „Noi oricum mergeam în călătorii. Nouă ni s-au alăturat niște oameni. Ne-am făcut un grup de Facebook. Am postat informații despre locurile unde doream să mergem. Și au început să vină cunoscuți. Datorită unor filmulețe, de la 3 familii, cât am fost în prima croazieră, s-a ajuns la aproape 200 de persoane care doresc să meargă în a treia ediție”, a menționat Kakasy Mihály, inițiatorul acestui proiect.
Tot mai mulți
În ianuarie 2018, timp de două săptămâni, un grup de vreo 50 de copii și peste 100 de adulți, majoritatea din Mureș, vor merge într-o croazieră. Este a treia oară când se organizează o astfel de croazieră, dar până acum participanții au fost în număr mult mai mic. „Partea inedită este că niciodată din Tîrgu Mureș, și nu cred că din România, să mai fi fost un grup așa mare la Miami. O altă parte inedită este că nu s-a făcut publicitate. Pur și simplu pentru că anul trecut am fost și am postat niște filmulețe, urmare a filmărilor a început lumea să se intereseze. Unii pe care-i cunoșteam, alții pe care nu-i cunoșteam”, a precizat Mihaly Kakasy, prezentator la Radio Gaga și maestru de ceremonii la diferite evenimente din Mureș.
Povestea
„Eu și soția mea am lucrat ca ghizi turistici câțiva ani – Brazilia, Capo Verde, Tenerife. Am învățat multe lucruri despre turism cât am fost ghid. Apoi, multă vreme mergeam, ca majoritatea prietenilor, în Grecia, Turcia, Bulgaria. Și la un moment dat vorbeam cu soția și nu-mi mai aminteam: care a fost acel hotel unde au pus acel tobogan? Și mi-am dat seama că majoritatea hotelurilor unde am fost, erau mediocre. Și mi-am dorit altceva… Apoi, atunci când am lucrat ca ghid turistic am sesizat că e foarte frumos să mergi iarna într-o zonă călduroasă. Adică să pleci la minus 20 de grade și a doua zi să faci baie la plus 30. De atunci, oarecum, mi-am schimbat cerința – și mi-am propus, dacă e posibil, să merg în concediu iarna”, a povestit Mihaly Kakasy.
Grupul…
Pe Facebook a fost creat un grup închis în care sunt înscriși cei care doresc să meargă în croazieră. La ediția de anul trecut s-au postat pe grup multe filmulețe și poze. Acesta a fost motivul pentru care ideea de a pleca alături de un grup organizat a surâs multora. Mulți dintre participanți sunt foști ghizi turistici sau oameni care au mai fost prin zone îndepărtate și pot da sfaturi: ce e de văzut, ce nu e voie, ce e periculos în anumite zone etc.
„Există un grup închis de Facebook unde suntem noi cei care mergem, cei care lucrează pe croazieră sau au fost pe croazieră care pot da sfaturi. Cât am lucrat ca ghid turistic am învățat ca în orice destinație mă duc să cercetez ce-i de văzut. Pe grup totul e vizibil. Săptămânal apărea o insulă despre care scriam ce-i de văzut, ce-i periculos etc.”, a precizat Mihály
De ce funcționează?
După cum am precizat, grupul se organizează singur, dar excursiile sunt realizate prin intermediul unei mici agenții de turism. Sumele nu sunt modice. O croazieră poate ajunge pe la 5 – 6.000 de euro. Secretul stă în seriozitatea organizatorilor. Mihály și cei implicați se documentează serios și prezintă tuturor sumele reale și tot ce e necesar pentru bunul mers al croazierei.
Organizatorii plănuiesc de obicei vizitarea a cel puțin cinci insule, iar durata croazierei să fie de aproximativ două săptămâni. „Ce mi-a plăcut în acele două săptămâni de anul trecut era că aproape în fiecare zi erai în altă insulă, în altă țară…”, a menționat Mihaly.
Croaziera se realizează pe un vapor de 4.700 de persoane, cu 18 nivele, pe care lucrează și români care în mare parte sunt șefi pe diferite sectoare. Vaporul, desigur, e unul foarte luxos, cu teatru, 7 D, magazine etc.
„Mi-am dat seama că mulți și-ar fi permis să meargă din punct de vedere financiar, dar au fost anumite impedimente: ori le-a fost frică, ori foarte mulți nu știau ce trebuie să facă”, a menționat Kakasy. Și astfel, prin intermediul unei croaziere în care mureșenii merg în grup mare, mulți ajung să-și împlinească visul.
„Noi ne-am organizat singuri, evident printr-o agenție, în sensul că dacă vrei să faci parte din grupul respectiv atunci vii cu noi. La majoritatea agențiilor vorbesc niște oameni din niște hârtii, care în viața lor nu au fost acolo. La noi e total altceva. Cum am lucrat ca ghid turistic 5 ani știu și dedesubturile”, a completat Kakasy.
„Vara asta unde mergeți? Vara nicăieri, dar în ianuarie, în Caraibe… sună bine, nu?
Rep.: Având în vedere că astfel de croaziere au mai fost și altă dată, de ce credeți că acum sunt înscriși așa de mulți?
M.K.: Nu știu, și noi suntem mirați, eu aș fi pariat pe vreo 10 familii. Probabil pentru că nu am încercat să convingem pe nimeni, nu am ascuns diferite extra costuri. Am postat filmulețe și poze făcute de noi, ne-am dezvăluit experiența trăită și faptul că nouă ne-a plăcut.
Rep.: Cât costă o astfel de excursie?
M.K.: Este întrebarea pe care o aud cel mai des de aproape un an, toți mă întreabă. Depinde cine ce vrea, este o diferență destul de mare la preț din punctul de vedere al camerei. Noi de obicei mergem la varianta cea mai ieftină cu ideea că mergem și noi exact unde merg și cei care vor sta în cabinele de lux. Pe cele 18 nivele sunt multe magazine, cazinouri, baruri unde poți cheltui de 2, 3 ori prețul excursiei în sine…
Rep.: Și totuși cât costă două săptămâni în „paradis”?
M.K.: Aproximativ 4 – 5000 de euro
Rep.: Nu e mult?
M.K.: Puțin nu e, dar și un hotel bun în Turcia costă în jur de 2.000 de euro, iar aici nu vorbim de o săptămână.
Rep.: Mergeți direct din aeroport pe vas?
M.K.: Nu! Avem programe și în Miami, dar grupul se unește 100% doar pe timpul croazierei.
Rep.: Nu este plictisitor două săptămâni?
M.K.: Nu, din contră, având în vedere că și de data aceasta vom vizita 7 insule… Aproape în fiecare zi avem program…
Rep.: Atunci, nu este prea aglomerat, eventual obositor?
M.K.: Excursiile facultative nu sunt obligatorii, cine nu vrea să vină cu noi și să viziteze rămâne pe vas și profită de liniște de piscine …eu cred ca ar fi o greșeală să nu încerci să vizitezi astfel de locuri. Problema cea mai mare pentru mine este că de obicei vasul stă prea puțin pe insule (câteva ore) și nu mai mult…
Rep.: Toți cei aproximativ 200 de turiști sunt mureșeni?
M.K .: Nu, dar majoritatea sunt, și sunt între aceștia aproximativ 50 de copii. Un alt aspect interesant este faptul că sunt familii care se vor uni (întâlni) cu ocazia asta pe parcursul croazierei, familii care stau un SUA sau Canada și rudele lor din Mureș. Aceștia în mare parte sunt plecați din România.
Rep.: Ei cum au auzit de voi?
M.K.: Probabil de la rude
Rep.: Unde se face publicitate pentru această excursie?
M.K.: Teoretic nu s-a făcut publicitate. Practic mai toți mureșeni știu de noi. Să nu uităm că printre cei care vin sunt multe frizerițe, cosmeticiene, stomatologi, meserii în care oamenii au timp să vorbească (să nu spun bârfească)… „Vara asta unde mergeți? Vara nicăieri, dar în ianuarie în Caraibe.. sună bine, nu?
Rep.: Să înțeleg că voi veți fi un fel de ghizi pentru grup?
M.K.: Nu, în nici un caz! Am făcut asta câțiva ani și am renunțat. Și familia mea vrea să meargă și să se simtă bine timp de două săptămâni. Dacă trebuie să rezolv eventualele probleme la 150 de oameni, atunci nu mai am timp să savurez cea ce plănuiesc de un an. Obișnuiesc să-mi plănuiesc și planific tot, mă folosesc de tripadviser și am fost dispus să pun informațiile strânse la dispoziția celor care vin cu noi, dar nu vreau să fiu ghid, doar coleg cu ei.
Rep.: V-ați întâlnit cu ocazia altor drumuri cu români?
M.K.: Foarte puțini, dar da, însă la compania cu care călătorim sunt români care lucrează (de obicei manageri)
Rep.: De ce?
M.K.: Pentru că vorbesc limbi străine, se descurcă și nu se mulțumesc să lucreze „jos” (vor să avanseze).
Rep.: Vor mai fi astfel de drumuri?
M.K.: Chiar dacă nu vom mai fi așa de mulți, sunt ferm convins că avem în baza de date vreo 100 de mureșeni care vor altceva și își permit.
Rep.: Este adevărat că veți duce cu voi cameraman și fotograf?
M.K.: Da, pe vapor sunt mulți care se ocupă de asta, dar sunt scumpi, nu-ți dau garanție că se pot ocupa doar de tine având în vedere că pe cele 18 nivele suntem în jur de 4.700 de turiști și aproximativ 1.300 personal.
Rep.: Deci să înțeleg că există posibilitatea să vedem din nou pe Internet filmulețe și poze din „Aventura mureșenilor în Caraibe”?
M.K.: Cu siguranță da, cine mă cunoaște știe că dacă investesc 100 $ în excursie, mai bag 20$ în a face publicitate…
Rep.: Holiday Tour Mureș este agenția dvs.?
M.K.: Nu, este a unui prieten care călătorește mult, la care lucrează soția mea…
Rep.: Deci orice agenție poate vinde și trimite turiști cu voi?
M.K.: Orice agenție poate vinde pe drumul unde mergem, dar nu cu grupul nostru. Îmi ajunge să organizez cei cu care ținem legătura, comunicăm, am avut două întâlniri și urmează să ne vedem toți săptămâna aceasta pentru a clarifica ce facem și cum. Practic, grupul hotărăște ce și cum, eu doar idei le dau și experiența. De altfel, în grup mai sunt și alții care lucrează sau au lucrat pe croazieră. Orice idee (sfat) este bine-venită.
Rep.: De ce tocmai în ianuarie, nu august?
M.K.: Pentru că iarna nu e ca vara, cel puțin pentru noi.
1. În august se poate merge la mare mult mai aproape, mult mai ieftin (Grecia, Turcia, Bulgaria ).
2. Când acasă este frig și urât, plouă sau, în cel mai bun caz, ninge și tu a doua zi faci plajă și baie la +30C este ceva ce recomand tuturor (străinii știu și practică demult asta).
Rep.: Printre cei 4.700 de turiști sunt mulți tineri, familii?
M.K.: Pe ce am fost noi până acum, nu. Majoritatea sunt pensionari care își trăiesc a doua a tinerețe. Mi-ar plăcea să mă vad și eu ca pensionar așa, dar se pare politicieni noștri au grijă să nu fie așa …
A consemnat Titi Dălălău