Federația Sindicatelor din Administrația centrală și Locală din România Columna organizație sindicală care apără interesele a peste 20.000 de salariați din administrația publică (centrală și locală), asistență socială, justiție, și domeniul administrării apelor se opune desființării Autorității Naționale Fitosanitare. În acest sens, Federația Sindicatelor Columna a realizat un amplu memoriu pe care l-a transmis Guvernului României, Senatului și Camerei Deputaților în încercarea de a stopa desființarea Autorității Naționale Fitosanitare.
Ce prevede proiectul de lege?
Proiectul de lege, cel puțin în ceea ce privește reorganizarea Autorității Naționale Fitosanitare, cuprins în actul normativ la punctul 5 din Anexa 2, desființează Autoritatea Națională Fitosanitară, care nu poate funcționa fără structurile județene.
Astfel, conform membrilor Columna și președintei Carmen Merdar, acest proiect legislativ contravine: Directivei 2000/29/CE Privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate ratificată de țara noastră, unde, la articolul 1 M4 se specifică ,,fiecare Stat membru creează sau desemnează o autoritate unică responsabilă de cel puțin coordonare și contacte legate de masuri de protecție împotriva introducerii organismelor dăunătoare plantelor sau produse vegetale din alte State membre sau din state terțe în statele membre” și Directivei 2009/128/CE –de stabilire a unui cadru de acțiuni comunitare în vederea utilizării durabila a pesticidelor”.
Proiectul de lege, conform memoriului înaintat de Carmen Merdar, nu respecta nici regulile impuse de Legea nr. 24/2000, Privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, astfel, soluțiile pe care le cuprinde nu sunt nici temeinice nici fundamentate. Nu s-a luat în considerare nici interesul social, nici politica legislativa a statutului roman și cerințele corelării cu ansamblul reglementarilor interne, precum și ale armonizării legislației naționale cu legislația comunitară și cu tratatele naționale la care România face parte. Proiectul de lege și din nota de fundamentare nu se stabilesc regulile necesare, suficiente și posibile ca să conducă la cât o mai mare stabilitate și eficiență legislativă.
Nici în cuprinsul proiectului legii și nici în expunerea de motive, nu rezulta niciun argument pentru ca „activitatea teritoriala desfășurata de Autoritatea Naționala Fitosanitara sa fie preluata de către Direcțiile Generale pentru Agricultura Județene si a municipiului București.”
Astfel, dacă proiectul de lege propus va fi adoptat, în memoriu se specifică faptul că nu se vor mai putea efectua activități fitosanitare în concordanță cu reglementările Uniunii Europene.
Cristina Vancea, sursa: SINDICATULUI NAȚIONAL FITOSANITAR
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.