Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat, joi, în cadrul prezentării raportului anual, că instituţia a finalizat Centrul didactic – UNI-X şi extinde Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice, unde va funcţiona şi primul Centru Naţional de Realitate Virtuală aplicată în învăţământul medical, fiecare dintre acestea fiind repere de învăţământ medical unice în România.
„În anul 2022 ne-am focusat pentru pregătirea Universităţii în vederea atragerii de resurse cât mai consistente din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Am câştigat deja, de pe prima poziţie la nivel naţional, proiectul i-NEXT, prin care avem asigurată finanţarea pentru 18 laboratoare digitale, în toate domeniile mari de studii din universitate, laboratoare pe care le vom finaliza în 2023. În paralel, s-a lucrat pentru o serie de alte proiecte conectate cu Spitalul universitar, unitate sanitară publică aprobată prin Hotărârea de Guvern din 30 martie 2022. Astfel, anul trecut am finalizat Centrul didactic – UNI-X şi lucrăm la extinderea Centrului de Simulare şi Abilităţi Practice, repere de învăţământ medical unice în România, unde va funcţiona şi primul Centru Naţional de Realitate Virtuală aplicată în învăţământul medical. Am reuşit, totodată, performanţa semnării acordului de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii”, a afirmat rectorul UMFST.
Leonard Azamfirei a adăugat că prin Ministerul Sănătăţii, accesând aceeaşi sursă de finanţare, PNRR, a fost pregătit şi proiectul pentru construirea unui Centru de dezvoltare a competenţelor din sistemul public de sănătate, un centru de referinţă destinat formării personalului medical, la un nivel medical şi tehnologic superior.
„Lucrăm pentru a depune o serie de alte proiecte, cu finanţare din aceeaşi sursă, asigurată prin Ministerul Educaţiei: Consorţiul regional pentru învăţământ tehnic dual, precum şi pentru deschiderea Colegiului şi Liceului Universităţii”, a subliniat Leonard Azamfirei.
În cadrul raportului au fost prezentate structura organizatorică a universităţii, situaţia programelor de studii, rezultatele activităţilor de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, proiectele europene derulate, situaţia personalului instituţiei şi a posturilor vacante, situaţia financiară a universităţii, relaţia cu studenţii, situaţia inserţiei profesionale a absolvenţilor.
De asemenea, au fost subliniate prezenţa în clasamentele universitare internaţionale a UMFST Târgu Mureş, principalele obiective şi strategii ale procesului de management academic, cele mai importante realizări ale Departamentului de Relaţii Internaţionale şi obiectivele de investiţii pentru anul 2023.
„Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş îşi va continua şi în 2023 dezvoltarea într-un ritm alert, rămânând conectată cu oportunităţile existente sau cu cele care vor apărea, cu nevoile sociale existente şi cu misiunea pe care şi-a asumat-o (…) Le mulţumesc tuturor colegilor, personalului administrativ, colegilor din Consiliul de Administraţie şi studenţilor pentru efortul depus în anul 2022, pentru deschiderea arătată pentru schimbare. Ritmul de lucru intens, eficienţa şi solidaritatea necesare unei echipe sunt ingredientele obligatorii pentru performanţă”, a precizat rectorul UMFST Târgu Mureş.
Raportul anual al rectorului Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş privind starea Universităţii în anul 2022 a fost prezentat în şedinţa publică a Senatului UMFST. AGERPRES