Azamfirei: N-am găsit sinergia necesară să mergem în aceeași direcție cu Primăria Târgu Mureș
Azamfirei: N-am găsit sinergia necesară să mergem în aceeași direcție cu Primăria Târgu Mureș

Azamfirei: N-am găsit sinergia necesară să mergem în aceeași direcție cu Primăria Târgu Mureș

Rectorul UMFST, Leonard Azamfirei, s-a declarat deranjat, luni seară, de absența conducătorilor autorității locale de la prezentarea unui studiu personalizat al Băncii Mondiale, intitulat “Provocări și oportunități pentru dezvoltarea comunității mureșene din perspectiva mediului universitar”.

Azamfirei a arătat că el crede că universitățile au o misiune mult mai largă decât aceea de a preda diverse discipline, astfel că a încercat să creeze o platformă prin care să fie puse în față idei și să aibă loc dezbateri, chiar despre lucruri controversate, pentru ca, în cele din urmă, să apară soluții.

“Orașele puternice nu pot să nu aibă în ele o universitate puternică, după cum un oraș nu poate deveni puternic dacă n-are un motor suficient de performant, în speță o universitate. UMFST trebuie să fie motorul unei aglomerări urbane caer are coerență și care știe încotro să meargă. Și aș vrea să știu că știe încotro să meargă. În România este specific că are multe strategii, multe planuri și le duce cam târziu sau poate deloc la îndeplinire. Suntem foarte teoretizanți în ceea ce facem și foarte puțin aplicați deseori în ce am dori să facem”, a spus Azamfirei.

Acesta a adăugat că îi dă speranțe că se vor întâmpla lucruri care să aducă plusvaloare faptul că sunt prezenți în sală oameni cu putere de decizie în activitatea județului, care pot, pe baza informațiilor prezentate, să reașeze direcția instituțiilor pe care le conduc pe termen lung.

Rectorul a remarcat însă că în sală nu sunt prezenți conducătorii Târgu Mureșului, cerându-i public purtătorului de cuvânt al municipalității, Cosmin Blaga, să le transmită un mesaj și subliniind că, altfel instituțiile vor “funcționa șchiop” și nu ca un angrenaj bine pus la punct.

“Funcționăm șchiop, altfel, în loc să avem 4 sau 6 pistoane și mergem în 3 sau în 2, pentru că prioritățile noastre sunt diferite. UMFST este important pentru oraș, în acest moment, din păcate, mai mult decât este important orașul pentru UMFST. Spun asta cu bucurie, pentru că fac parte din universitate, dar în egală măsură și cu tristețe, pentru că încă n-am găsit sinergia necesară să mergem în aceeași direcție și nu dăm la o parte interesele de un fel pentru a le pune pe cele care sunt cu adevărat importante”, a susținut el.

În cadrul dezbaterii care a succedat prezentarea, reprezentanții mediului academic și medical au venit cu idei precum dezvoltarea unui cluster sanitar sau a unei fabrici de instrumentar medical la Târgu Mureș.