Azilul social de noapte al Primăriei Târgu Mureş, care deţine 38 de camere, poate găzdui până la 180 de persoane fără adăpost în perioada geroasă din zilele următoare, a declarat joi, pentru AGERPRES, Istvan Szekely, şeful adăpostului.
Potrivit lui Istvan Szekely, azilul social de noapte funcţionează la capacitate maximă, întrucât frigul a adus la poarta instituţiei între 140 şi 160 de persoane fără adăpost, inclusiv familii, dar că, în caz de necesitate, numărul de paturi poate fi suplimentat până la 180 de locuri.
„Acum avem circa 160 de persoane, dar în caz de nevoie avem paturi suplimentare şi putem ajunge la 170-180 de locuri. De 15 ani de când funcţionează acest serviciu, cel mai mult am avut 165 de persoane. Avem şi câteva familii cu copii, dar, în principiu, la azil se prezintă adulţi fără adăpost cu vârste cuprinse între 20 şi 74 de ani. Acestora li se asigură cazare pe perioada nopţii, dar în cazul în care medicul de familie sau cel al centrului recomandă, familiile cu copii minori nu trebuie să părăsească centrul pe timpul zilei”, a spus Szekely.
Acesta a arătat că persoanele fără adăpost se prezintă la centru din proprie iniţiativă, însă sunt şi cazuri în care aceştia sunt aduşi de Poliţia Locală, de Poliţia Naţională sau de către echipajele SMURD. Istvan Szeleky susţine că cel mai mare rulaj de persoane fără adăpost din ultimii 15 ani s-a semnalat în 2016, când media lunară a fost de 120-125 de persoane.
El a mai precizat că majoritatea celor ajunşi în adăpostul de noapte de la Târgu Mureş sunt fie tineri care au părăsit centrele de plasament şi au rămas în stradă, fie vârstnici care nu mai au pe nimeni.
La poarta azilului social s-au prezentat şi câteva familii, care au statut de chiriaşi, au cameră proprie şi plătesc 4 lei pe zi şi au dreptul să rămână în camere şi în timpul zilei.
Locatarii azilului social de noapte din Târgu Mureş beneficiază fiecare de câte un pat, au acces la duş, haine noi şi primesc consiliere socială şi profesională, iar cei fără aparţinători beneficiază de hrană rece de două ori pe zi.
Intrarea în azilul social de noapte se face între orele 18,00 şi 21,00, iar ieşirea este între orele 06,00 şi 09,00, iar cei care sunt apţi de muncă beneficiază de ajutorul consilierilor pentru a se integra pe piaţa muncii.
AGERPRES
va multumim din suflet ca aveti grija de ei! organizatori!!!!! sunteti oameni cu suflet mare! fiecare puteam fi in locul lor! SA VA DEA D ZEU SANATATE SI UN AN NOU BUN!
sanatate organizatorilor!