Azomureș și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară – Facultatea de Agricultură din Cluj Napoca au demarat un proiect comun de studiere a efectului fertilizanților asupra productivității și calității producției agricole. În urma parteneriatul dintre cele două entități agricultorii români vor beneficia de informații noi în ceea ce privește modul de utilizare a îngrășămintelor chimice și impactul acestora asupra mediului, informații bazate pe cercetări efectuate în câmpuri experimentale aparținând Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda. Experiențele de câmp au fost precedate de analize non-tehnologice realizate în laboratoarele Facultății de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca, sub coordonarea d-nei decan prof. dr. Roxana Vidican.
După obținerea primelor rezultate experimentale (ținând cont de dezvoltarea plantelor alese ca material biologic : grâu, soiul DUMBRAVA și porumb hibridul TURDA FAVORIT) vor fi elaborate materiale informative, vor fi organizate mese rotunde, simpozioane și vizite în câmpurile experimentale la loturile demonstrative înființate. Obiectivul final al acestui parteneriat este realizarea unui manual de bune practici privind utilizarea îngrășămintelor, astfel încât fermierul român să beneficieze de cele mai actualizate informații la momentul actual.
“Din discuțiile pe care le avem periodic cu utilizatorii produselor noastre rezultă faptul că e nevoie de o reactualizare a modului în care se aplică îngrășămintele. Pornind obligatoriu de la o analiză a solului, fermierul trebuie să aplice fertilizanții într-un mod în care să obțină recolte importante, să-și eficientizeze costurile și să reducă efectul asupra mediului înconjurător. Manualul de utilizare a îngrășămintelor va răspunde la toate aceste probleme “ a declarat dl. Mihai Aniței, directorul general al Azomureș.
“Ghidul de bune practici se adresează deopotrivă fermierilor, studenților și autorităților din domeniu și va prezenta atât elementele tehnologice privind fertilizarea minerală pentru un larg sortiment de culturi, cât și aspecte legislative europene și naționale în ceea ce privește utilizarea fertilizanților în agricultură, precum și elementele de ecologie ale fertilizării, impactul fertilizanților asupra mediului și necesitatea prezervării acestuia” a declarat d-na prof. dr. Roxana Vidican, decan al Facultății de Agricultură din cadrul USAMV Cluj – Napoca.
Târgul Agraria 2013, găzduit de Centrul Expozițional Transilvania din Cluj-Napoca în perioada 25-28 aprilie, este locul unde se oficializează colaborarea dintre Azomureș și USAMV Cluj-Napoca prin prezența comună la standul Azomureș (A68).
Sursa: Azomureș