În cadrul programului comun pe care Azomureș îl derulează în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu” din Tîrgu Mureș s-au înregistrat pași importanți în pregătirea tinerilor pentru meseria de operator-chimist. Colaborarea a fost inițiată în anul 2016, iar prima generație de elevi de la școala profesională, calificarea „Operator industria chimică anorganică”, domeniu – Chimie Industrială, se află în cel de-al doilea an de studiu.
Conform programului comun, pe parcursul anului școlar, săptămânal sunt organizate întâlniri cu formatorii interni Azomureș pentru familiarizarea elevilor cu domeniul practic al specializării. Elevii învață tehnologia chimică, utilajele tehnologice de bază folosite în industria îngrășămintelor, care sunt materiile prime folosite la fabricarea fertilizanților, dar și reguli de comportament pe o platformă industrială de mare capacitate, respectiv reguli de sănătate și securitate în muncă (SSM).
Periodic există evaluări ale cunoștințelor acumulate de către elevi, formatorii Azomureș având un rol important în ghidarea adolescenților către o meserie de viitor în comunitatea locală. În acest sens, în urma rezultatelor școlare obținute la materiile de bază și la evaluările susținute de specialiştii Azomureş s-au alocat două burse de studiu aferente primului semestru al anului II de studiu, respectiv clasa a X-a. Pentru menținerea acestor burse este important ca performanța elevilor sa fie constantă sau chiar să se îmbunătățească.
„Este o perioadă dificilă pentru orice angajator să găsească pe piață oameni pregătiți, în ciuda faptului că, în prim-plan nu mai este neapărat o discuție legată de salariu. Veniturile angajaților debutanți pot fi considerate atrăgătoare, iar companiile, inclusiv Azomureș, au programe de dezvoltare ulterioară. De exemplu, un operator chimist debutant are șansa să crească profesional, iar o eventuală continuare a studiilor este un mare avantaj. Pe de altă parte, nu este niciun secret că toate aceste planuri se pot realiza doar dacă există implicare din partea angajatului debutant. Este deosebit de important și mediul familial din care provine elevul ce alege să urmeze un astfel de drum. Copiii trebuie încurajați că există mai multe variante prin care se pot realiza profesional”, a declarat Monica Filpișan, șef Serviciu Recrutare în cadrul Azomureș.
A doua clasă
Din anul școlar 2017 – 2018, în cadrul Liceului Tehnologic „Ion Vlasiu” funcționează a doua clasă pentru calificarea „Operator industria chimică anorganică”, domeniu – Chimie Industrială. Și acești elevi vor urma programul de specializare al colegilor mai mari, iar din vara acestui an se deschid sesiunile de înscriere pentru a treia clasă de școală profesională, 2018 – 2019.
Cei de la Azomureș le recomandă copiilor și părinților ca atunci când optează pentru licee teoretice versus școală profesională să aibă în vedere faptul că o școală profesională poate garanta găsirea unui loc de muncă, comparativ cu liceele teoretice.
Optând pentru o școală profesională optezi pentru viitorul copiilor în România.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.