În data de 6 ianuarie, la Căminul Cultural din Chiheru de Jos s-a desfășurat Balul Însuraţilor, începând cu ora 20.
Locuitorii comunei au respectat şi în acest an tradiţia, fiind prezenţi cu mic, cu mare, la balul organizat în ajun de Bobotează. Îmbrăcați în costum popular românesc, oaspeții și-au făcut apariția la Căminul din sat.
,,Balul Însuraților de astăzi a derivat din micile baluri organizate din timpuri străvechi pe la casele oamenilor din sat. Acestea se desfășurau în locuințele personale ale oamenilor sau într-o casă goală. Acum, că satul dispune de un Cămin Cultural, unde spațiul permite să participe cât mai multe perechi, petrecerea se organizează an de an aici. E o petrecere de început de an, unde oamenii au ocazia să se salute, îmbrățișeze, să își ierte eventualele greșeli unii altora, să socializeze și să își ureze noroc, sănătate și prosperitate în noul an. E ca un nou început”, a declarat primarul Chiherului de Jos, ing. Pop Eremia.
Fiii acestui sat au demonstrat și în acest an că tradiția este bine păstrată și transmisă mai departe.
Balul a avut două etape…
… În prima parte, până la miezul nopții, balul s-a bucurat de o asistență majoră a comunității, ei au putut observa cine vine la bal, de către cine este însoțit, dacă știe să joace, cum este îmbrăcat. În tot acest timp căminul nu a fost amenajat, pe margine, de jur-împrejur au fost așezate bănci de pe care privitorii au supravegheat exact ca pe vremuri bunul mers al lucrurilor.
Roata chiherenilor
La „Roata chiherenilor” prima dată au ieșit la joc bărbații, s-a realizat roata, după care și-au invitat partenerele și s-a jucat într-un cerc. Bărbatul din fruntea roții „se fălește” că el e conducătorul grupului, dar prin rotație toți bărbații participanți ajung în frunte. S-au mai jucat bătută, învârtită și coteșă.
Balul din Chiher se desfășoară după reguli bine stabilite din moși strămoși, astfel că dansul popular este o manifestare plină de forță și vitalitate ce exprimă specificul, obiceiurile și tradițiile acestei regiuni, reflectând trăirile, sufletul și istoria acestei zone.
După „roată” s-a oprit muzica, perechile au fost numărate de către organizatori, s-a stabilit în funcție de cheltuielile avute taxa de participare, s-au adunat banii, s-a terminat „jocul” început după care asistența care nu dorea să participe s-a retras.
„Obiceiul este foarte vechi și era destinat perechilor, persoanelor căsătorite (astăzi pot participa și cei necăsătoriți, dar perechi). Participă localnici, dar și alți invitați – prieteni, rude, cunoscuți – chiar dacă sunt din alte localități. Este un prilej de bucurie a localnicilor cu ocazia revederii, este un omagiu adus portului, cântecului și jocului popular. Manifestarea cu același nume din Reghin își trage rădăcinile din Chiher”, a povestit unul din organizatorii balului, Vasile Oltean.
După miezul nopții…
… în sală au rămas doar perechile destinate jocului. S-au așezat mesele și scaunele, s-a scos mâncarea și băutura adusă în coșuri de acasă, mâncare tradițional românească. La masă s-au anunțat „arândașii” pentru anul viitor. Sarcina lor va fi una grea pentru că trebuie să păstreze nealterată tradiția și să realizeze un bal cel puțin atât de reușit ca și ediția din acest an.
Balul din acest an a fost organizat de către familiile Vasile Oltean și Iuliu Matei, sprijiniți de către Primăria Chiheru de Jos. Atmosfera a fost completată de către soliștii Mihaela Botoș Lateș și Anton Grama. Muzica și voia bună a răsunat până către dimineață când participanții s-au retras către casele lor, plini de emoție, momente și trăiri unice. Balul Însuraților din acest an a fost o reușită din toate punctele de vedere.
Imola GRAMA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.