„Ierarhia orașelor” în termenii indicelui de atractivitate arată că cele mai atractive orașe continuă să fie Bucureștiul, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța, Galați, Brașov, Oradea și Ploiești, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. În cele mai multe cazuri poate fi observată o corelație pozitivă între indicele de atractivitate și valoarea capitalului străin atras de un oraș anume (de exemplu, Brașov este cotat al 8-lea în termeni atât al indicelui de atractivitate cât și de atragere a capitalului străin), arată documentul.
Doi indici au fost dezvoltați pentru a evolua performanța orașelor din România: indicele competitiv (concentrat pe performanța actuală) și indicele de atractivitate (concentrat pe performanța potențială) Nu este nicio surpriză faptul că cel mai competitiv oraș din România este București, cel mai mare oraș care concurează în prezent pe picior de egalitate în termeni de productivitate cu alte orașe importante din UE. Este urmat de alte orașe dezvoltate (Cluj-Napoca, Iași, Timișoara etc.), care sunt de asemenea, importante hub-uri economice. Orașele competitive secundare sunt esențiale pentru mai puternica performanță regională, pentru că propagă creșterea și dezvoltarea în localitățile vecine. Datele au prezentat o corelație pozitivă între performanța economică exprimată prin VNB/capita și indicele de competitivitate, care înseamnă că un oraș competitiv oferă cu adevărat oportunități mai bune cetăților săi. Alte orașe (Ghimbav, Mioveni, Năvodari, Găești, Otopeni etc.) beneficiază foarte mult de proximitatea lor la polii de creștere urbană și acest lucru este reflectat în nivelul de competitivitate. Mai mult, s-a observat că valoarea indicelui este corelată cu nivelul de specializare al unui oraș (de exemplu, Ghimbav este specializat în industria aerospațială, Mioveni este specializat in industria auto – ambele au valori ridicate ale indicelui de competitivitate). Pe scurt, acest lucru înseamnă că un grad mai ridicat de specializare în cadrul unui oraș creează premisa unui nivel de competitivitate mai mare. Orașele puternic specializate, însă, sunt susceptibile de schimbări bruște economice. Astfel, ori de câte ori este posibil, trebuie luat în considerare la nivel local un echilibru între specializare și diversificare, mai recomandă Banca Mondială.
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/economie/harta-banca-mondiala-a-calculat-performanta-si-potentialul-oraselor-din-romania-care-sunt-cele-mai-atractive-orase-20859761