Refacerea parcului public din apropierea Primăriei Luduş a fost prevăzută în oferta electorală a primarului Florin Urcan din anul 2008 şi se pare că se va finaliza în acest an.
Trei ani de aşteptare
Ciprian Turdean, administratorul public al oraşului, spune că executivul local a profitat de faptul că, în anul 2008, Ministerul Mediului, prin Agenţia Fondului de Mediu, a lansat un program guvernamental, dar şi cu finanţare europeană, în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, program la care a aplicat şi oraşul Luduş. „Perioada de evaluare a proiectului a fost destul de lungă, noi l-am depus în anul 2008 şi doar în anul 2011 ni s-a comunicat că l-am câştigat”, spune Turdean. A fost unul dintre cele peste 1.000 de proiecte depuse la nivel naţional, valoarea totală fiind de 488.000 de lei, din care bugetul local trebuie să contribuie cu 88.000 de lei.
Proiectul prevede reabilitarea aleilor pietonale şi realizarea unui nou sistem de iluminat public cu panouri fotovoltaice, realizarea unui mic loc de joacă pentru copii în apropierea Secţiei de Pediatrie a Spitalului Orăşenesc „Dr. Valer Russu”, refacerea celor două fântâni arteziene, semănarea unui covor de gazon, plantarea de arbori ornamentali şi înlocuirea actualului gard metalic cu un gard viu.
Recepţie amânată, plată sistată
„Suntem nemulţumiţi de calitatea lucrărilor executate şi le dăm dreptate oamenilor care critică lucrarea. Vreau să menţionez că nu am recepţionat lucrarea şi nu am plătit niciun leu executantului”, spune primarul Florin Urcan. „Trecând pe alee, am călcat greşit pe o placă desprinsă şi am avut nevoie de îngrijiri medicale”, ne-a declarat un luduşean neatent, dar şi ghinionist.
Necazul este că de la data publicării anunţului de licitaţie publică şi până la semnarea contractului a trecut foarte mult timp, iar contractul a fost câştigat de SC Garden Center Bucureşti. Practic lucrările au început în luna septembrie cu oameni de la firma Luxor LTD Alba Iulia şi de aici au început problemele. Mai întâi, iarna a fost geroasă şi a redus numărul de zile în care s-a putut lucra, apoi firma din Alba Iulia a lucrat cu meseriaşi puţini şi cu o calificare redusă şi necorespunzătoare . Aşa se face că aleile care din proiectare sunt prevăzute să fie din piatră ecologică au fost executate necorespunzător, la fel ca şi placarea celor două fântâni arteziene. Prelungirea termenului de dare în folosinţă până la 31 ianuarie nu a fost respectat şi urmează ca după discuţia cu firma care execută lucrarea să se stabilească un termen nou, dar nu mai târziu de 9 mai, dată la care se intenţionează inaugurarea parcului şi a monumentului „Ostaşul român”. „Contractul de finanţare este încheiat cu Fondul de Mediu până în luna iunie 2012 şi, practic, noi împreună cu dirigintele de şantier trebuie să remediem lucrările care nu sunt bine executate”, spune Ciprian Turdean.
Deci, în perioada următoare trebuie refăcut pavajul cu acelaşi tip de material, dar cu o altă tehnologie şi refacerea fântânilor. Recepţia finală este prevăzută pentru sfârşitul lunii aprilie, apoi se poate vorbi despre plata celor 88.000 de lei.
Ioan A. Borgovan